You are here

Στην Κεφαλαιαγορά έκθεση του ΧΑΚ για αποκλίσεις από τις προβλέψεις κερδών

05/07/2001 18:33
Ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται το πόρισμα του Χρηματιστηρίου αναφορικά με τις αποκλίσεις στις προβλέψεις κερδών διαφόρων εταιρειών δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Πάρις Λένας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που δόθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης του πρώτου χρόνου θητείας του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. «Το Χρηματιστήριο έχει ήδη δώσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το πόρισμά του και αναμένεται η ολοκλήρωση της έρευνας της Επιτροπής. Οι δύο εκθέσεις θα μελετηθούν από κοινού και όπου υπάρχουν παραπτώματα θα επιβληθούν ποινές που προνοούν μέχρι και διαγραφή από το ΧΑΚ», είπε.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης ανακοινώθηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για συνεργασίες με χρηματιστήρια άλλων χωρών της περιοχής μας, με στόχο την ανάδειξη του ΧΑΚ σε σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης.
Παράλληλα σε συνεργασία με το ΧΑΑ, υπεβλήθη εισήγηση προς το Υπουργείο Οικονομικών για τροποποίηση-προσθήκη στο Νόμο σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία του Χρηματιστηρίου των Παραγώγων στην Κύπρο.

Επίσης τονίσθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Πάρι Λένα ότι «αν ο θεσμός των Αμοιβαίων Κεφαλαίων ετίθετο έγκαιρα σε λειτουργία από το 1999 θα επενεργούσε ενδεχομένως σταθεροποιητικά στις έντονες διακυμάνσεις της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα θα παρείχε και εναλλακτικές επιλογές επενδύσεων μέσω των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και μάλιστα με επαγγελματίες – διαχειριστές με διεσπαρμένο τον επενδυτικό κίνδυνο. Επίσης, συνέχισε ο κ. Λένας «η ύπαρξη θεσμικών επενδυτών θα καθοδηγούσε τους μικροεπενδυτές προς τη σωστή κατεύθυνση και πολύ πιθανόν να αποφεύγονταν οι ανώμαλες στρεβλώσεις του 1999».

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης ανακοινώθηκε ότι το πλήρες σύστημα λειτουργίας της αποϋλοποίησης θα παρουσιαστεί στο Σύνδεσμο Μελών του ΧΑΚ την ερχόμενη Δευτέρα και την ερχόμενη Τρίτη στα Δικοικητικά Συμβούλια του Σύνδεσμου Δημοσίων Εταιρειών καθώς και των τριών πρώτων εταιρειών που θα εισαχθούν στο σύστημα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε επίσης την τροχιοδρόμηση των διαδικασιών για την ανέγερση του ιδιόκτητου κτιρίου του ΧΑΚ εντός των προσεχών 5 ετών στο χώρο του παλαιού ΓΣΠ στη Λευκωσία, ενώ τονίσθηκε ότι οι Αρχές του κυπριακού χρηματιστηρίου είχαν σημαντική συνεισφορά στην κατάρτιση νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν και παράλληλα έχουν υποβάλλει προς το Υπουργείο Οικονομικών σειρά εισηγήσεων και προσχέδια κανονισμών για ρύθμιση αρκετών θεμάτων.

Στη διάσκεψη τύπου παρευρέθησαν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματιστών.