You are here

Στις ελληνικές καλένδες το Δίκαιο της Απόδειξης

22/07/2002 14:14
Οργή και δυσφορία Μαρκίδη

Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται ότι οδηγείται η τροποποίηση του περιλάλητου Δικαίου της Απόδειξης. Με συνέπεια να κινδυνεύουν να «χαθούν» σωρεία υποθέσεων εν σχέση με τη καταδολίευση του επενδυτικού κοινού τη τριετία 1999-2001 οι οποίες είτε κρίθηκαν από τη Γενική Εισαγγελία αναγκαίο να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη είτε εξετάζονται ύστερα από σχετικές καταγγελίες από τη Γενική Εισαγγελία.

Η σημερινή συνεδρία της επιτροπής Νομικών αποφάσισε την επανεξέταση του όλου ζητήματος μετά τις θερινές διακοπές, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, εμφανώς δυσαρεστημένος αποχωρώντας μετά τη λήξη της συνεδρίας αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Επιβεβαίωση εξάλλου της δυσαρέσκειας του Αλέκου Μαρκίδη αποτελεί και η μη διάψευση, όταν ρωτήθηκε σχετικά, του προέδρου της επιτροπής Παναγιώτη Δημητρίου, ενώ μέλη της Επιτροπής δήλωναν στη Stockwatch ότι μέχρι πρόσφατα οι ενδείξεις από το Κοινοβούλιο ήταν ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα οδηγείτο προς ψήφιση στην Ολομέλεια το σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο που ετοίμασε η Εισαγγελία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άγις Αγαπίου δήλωσε ότι την αναβολή ζήτησε το κόμμα του – συμφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα - υπό το φως δύο γεγονότων: Πρώτον, της κατηγορηματικής αντίθεσης της πλειοψηφίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία θεωρεί αντισυνταγματική την εξ ακοής μαρτυρία ως παραβιάζουσα τις «θεμελιώδεις αρχές δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και δεύτερον, των επιφυλάξεων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου εν σχέση με τις ποινικές υποθέσεις.

Όπως είπε ο κ. Αγαπίου το ΑΚΕΛ ζήτησε την αναβολή προκειμένου να μελετήσει σε βάθος τις διαφωνίες και ενστάσεις δύο κορυφαίων Οργανισμών, προτού λάβει οριστικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών, Παναγιώτης Δημητρίου, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα αλλαγής της υφιστάμενης νομοθεσίας, είπε ότι «είναι μια άποψη ότι η κατάργηση του αποκλεισμού της αποδοχής εξ ακοής μαρτυρίας, αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος ή και παραβίαση της Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα» προσθέτοντας ότι δεν είναι αποδεκτή από όλους τους νομικούς κύκλους «δεδομένου ότι εξαρτάται από την έκταση της αποδοχής της εξ ακοής μαρτυρίας.

Ωστόσο, ο κ. Δημητρίου απέφυγε επιμελώς να πει αν η επιτροπή Νομικών της Βουλής δεσμεύεται να φέρει εντός του 2002 σχετική πρόταση νόμου για αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε η Γενική Εισαγγελία ενώπιον της επιτροπής Νομικών θα επιτρέπεται σε μάρτυρα να αναφέρεται σε μαρτυρία που δεν την πιστοποιεί ο ίδιος προσωπικά, αλλά του την μετέφερε κάποιος άλλος, ενώ το ειδικό ενδιαφέρον για τα «δικαστηριακά» χρηματιστηριακά δρώμενα, είναι ότι θα γίνονται αποδεκτά έγγραφα και άλλα στοιχεία χωρίς πολλές διαδικασίες.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αφορά κατά πρώτο λόγο, θέματα χειραγώγησης τιμών στο ΧΑΚ, ενώ όταν το νομοσχέδιο ψηφιστεί σε νόμο θα έχει άμεση ισχύ επί ορισμένων υποθέσεων που βρίσκονται ήδη ενώπιον της δικαιοσύνης, εφόσον διάδικος δεν έχει ολοκληρώσει την υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας, τόνιζε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα παραπέμπετο στην Ολομέλεια της βουλής για ψήφιση, με την σύμφωνη γνώμη για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου από την υπο-επιτροπή της Επιτροπής Νομικών της βουλής, το οποίο αφού έτυχε και της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, κατατέθηκε στη βουλή. «Σε περίπτωση που η βουλή δεν το ψηφίσει τότε η διαδικασία της ανάκρισης αλλά και της δίκης θα είναι αρκετά χρονοβόρες» είχε επισημάνει ο Αλέκος Μαρκίδης.

Του Κυριάκου Κυριακίδη