You are here

Τ. Κληρίδης: Έκκληση στη Βουλή για σταθεροποιητικό

10/09/2001 18:04
Δραματική έκκληση κάνει ο Υπ. Οικονομικών Τ. Κληρίδης στη βουλή να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία σταθεροποιητικού ταμείου. Όπως δήλωσε πριν από λίγο, η διαχείριση θα γίνεται από ανεξάρτητη ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων και η τα κεφάλαια για τη λειτουργία του ταμείου έχουν εξευρεθεί. Ο υπουργός αποκάλυψε ότι το σταθεροποιητικό αυτό ταμείο θα προικοδοτείται από τα έσοδα που προκύπτουν από το χρηματιστηριακό τέλος της τάξης του 0.6% που καταβάλλεται πάνω στις πωλήσεις μετοχών.

Η έκκληση του Υπουργού για σύσταση του ταμείου αποτελεί αντίδραση στην παρατεταμένη πτώση που παρατηρείται στο Χρηματιστήριο τους τελευταίους 20 μήνες με αποκορύφωμα την υποχώρηση του Δείκτη σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1999.

Η πρόταση για σύσταση σταθεροποιητικού ταμείου είχε γίνει δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών στις αρχές Δεκεμβρίου του 2000 και συνδέθηκε αρχικά με το όνομα της Γερμανικής επενδυτικής τράπεζας DePfa. Η αρχική πρόταση ήταν για την σύσταση ενός ταμείου ύψους ΛΚ 100 εκατομμυρίων το οποίο θα επενδυόταν στο ΧΑΚ και το οποίο θα διαχειριζόταν η DePfa. Οι αντιδράσεις των πλείστων κοινοβουλευτικών κομμάτων, όμως, οδήγησαν στην τροποποίηση της πρότασης του Υπουργείου Οικονομικών κατά την επαναφορά της τον Απρίλιο, και τη σύνδεση της με το χρηματιστηριακό τέλος: τα έσοδα από το τέλος θα χρησιμοποιούνταν σαν εγγύηση για σύναψη δανείου για δημιουργία του ταμείου. Εν μέσω αλληλοκατηγοριών για πολιτικές σκοπιμότητες η πρόταση απορρίφθηκε.