You are here

Τράπεζες – Πολιτεία υπεύθυνοι για τις «φούσκες»

20/06/2002 08:18
Για πρώτη φορά οι λογιστές καταγγέλλουν δημόσια

Βουλή και άλλοι: Κοιτάζουν το δέντρο και όχι το δάσος


Στις εταιρίες που προϋπήρχαν το 1999 και κατά κύριο λόγο στις Τράπεζες, αλλά και στη Πολιτεία, επιρρίπτει ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου την ευθύνη για το σκάνδαλο με το φαινόμενο της παράλογης αύξησης της τιμής των μετοχών το 1999-2000, στο χρηματιστήριο. Υποστηρίζει μάλιστα, ότι «η ρίζα του κακού» πίσω από τις «φούσκες» είναι η δραματική αύξηση στη τιμή της μετοχής των τραπεζών, ενώ θεωρεί ότι η προσοχή όλων, υπονοώντας σαφώς τη πορεία των ερευνών της Βουλής, είναι στραμμένη «στο δέντρο και όχι στο δάσος» των επί της ουσίας γεγονότων και προβλημάτων της επίμαχης διετίας.

Η για πρώτη φορά, σαφής και ξεκάθαρη τοποθέτηση οργανωμένου συνόλου - το οποίο είναι άμεσα εμπλεκόμενο μέρος - επί της ουσίας των γεγονότων του ΧΑΚ, έγινε χθες κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών από την πρόεδρο του Συνδέσμου Ρέα Γεωργίου, η οποία στην ομιλία της περιέγραψε το σκηνικό των ευθυνών, απαλλάσσοντας εκ προοιμίου τους λογιστές.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Γεωργίου, οι μεγαλύτερες ζημιές που υπέστησαν οι επενδυτές προέκυψαν από δύο κυρίως παράγοντες οι οποίοι είναι εκτός του πεδίου δραστηριοτήτων του λογιστή: Πρώτον, τις παράλογες αυξήσεις των τιμών των μετοχών. «Υπάρχει η εντύπωση» είπε επί λέξει, «ότι οι παράλογες αυξήσεις ήταν το αποτέλεσμα παραπλανητικών πληροφοριών στα ενημερωτικά δελτία της περιόδου 1999-2000. Η εντύπωση αυτή δεν ανταποκρίνεται προς την πραγματικότητα» τόνισε δακτυλοδείχνοντας, τους κατά την άποψη του Συνδέσμου, πραγματικούς υπαίτιους: «Η πραγματικότητα είναι ότι οι πιο πολλές παράλογες αυξήσεις αφορούσαν μετοχές δημοσίων εταιριών που προϋπήρχαν για πάρα πολλά χρόνια, όπως για παράδειγμα, αυτές του τραπεζικού τομέα.

Δεύτερον, θεωρεί ότι η νομική υποχρέωση των επενδυτικών εταιριών, οι οποίες άντλησαν πέραν του ενός δισεκατομμυρίου λιρών σε κεφάλαια, να επενδύουν αρκετά από αυτά σε μετοχές του ΧΑΚ και όταν ο δείκτης ήταν γύρω στις 800 μονάδες «υπέστησαν υποχρεωτικά ζημιές ως αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης στις τιμές των μετοχών που επήλθε στη συνέχεια.

Σε παρατήρηση της Stockwatch, ότι με τη θέση αυτή ο Σύνδεσμος προκαταλαμβάνει την δεύτερη έρευνα των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής και προαποκλείει εντελώς την ύπαρξη οποιονδήποτε ευθυνών για τους λογιστές, η κ. Ρέα Γεωργίου επανέλαβε ότι αυτοί είναι οι δύο σημαντικότεροι λόγοι.

Παρεμβαίνοντας, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, Θεόδωρος Φιλίππου υπέδειξε ότι η προσοχή του κόσμου, αλλά και άλλων, «είναι στραμμένη στο «δέντρο και όχι στο δάσος» του προβλήματος. Οι περιπτώσεις των τραπεζών, πρόσθεσε δεν είχαν να κάνουν τίποτα με εισαγωγές και ενημερωτικά δελτία, ενώ επέρριψε μέρος της ευθύνης και στη «φρενίτιδα» που κατέλαβε τους επενδυτές να αποκτήσουν οπωσδήποτε μετοχές, αδιαφορώντας για τα ενημερωτικά δελτία αλλά και για τις προοπτικές των υπό ένταξη εταιριών.

Τόσο η πρόεδρος όσο και ο Γενικός Διευθυντής των Ελεγκτών ζήτησαν την προσκόμιση στοιχείων που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς εναντίον των ελεγκτών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη