You are here

To XAA έδειξε «κόκκινο» στο ΧΑΚ για τον Μεσογειακό Δείκτη FTSE

25/10/2002 14:54
Υποχωρώντας από γραπτή συμφωνία η Σοφοκλέους δέχτηκε σχετικό τουρκικό όρο...

Σοβαρό θέμα πολιτικής και ηθικής τάξης, εγείρεται για το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ύστερα από την αποδοχή του όρου που έθεσε το χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης να μην συμμετέχει σε οποιοδήποτε Δείκτη στον οποίο συμμετέχει και η Κύπρος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ΧΑΚ, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες με την εξαγγελία της συνεργασίας μεταξύ των Χρηματιστηρίων Αθηνών -Κωνσταντινούπολης και Ισραήλ, τονίζεται με εύσχημο βεβαίως τρόπο, η υπαναχώρηση του ΧΑΑ από γραπτή μάλιστα συμφωνία μεταξύ Κύπρου - Αθήνας και Ισραήλ για τη δημιουργία Μεσογειακού Δείκτη FTSE.

«Μετά την εξαγγελία της περασμένης εβδομάδας της συνεργασίας μεταξύ των Χρηματιστηρίων της Αθήνας, της Κωνσταντινούπολης και του Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο Πρόεδρος του ΧΑΑ Παναγιώτης Αλεξάκης ενημέρωσε το ΧΑΚ ότι σε συνάντηση των τριών άλλων Χρηματιστηρίων που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έθεσε όρο ότι δεν μπορεί να συμμετέχει σε οποιοδήποτε Δείκτη στον οποίο συμμετέχει και η Κύπρος και εισηγήθηκε τη δημιουργία Δείκτη μεταξύ των υπόλοιπων τριών χωρών, εισήγηση», επισημαίνει το ΧΑΚ, «την οποία αποδέχτηκαν τα Χρηματιστήρια Αθηνών και Ισραήλ, για τη δημιουργία κοινού Δείκτη και κοινής πλατφόρμας διαπραγμάτευσης».

Παρά την αρνητική αυτή εξέλιξη, το κυπριακό Χρηματιστήριο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «θα επιμείνει στη δημιουργία ξεχωριστού Δείκτη σε συνεργασία των Χρηματιστηρίων Αθηνών, Ισραήλ, Κύπρου, καθώς και άλλων Χρηματιστηρίων Μεσογειακών χωρών. Προς τούτο», καταλήγει το ΧΑΚ, «θα υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων Χρηματιστηρίων για προώθηση του θέματος».

Του Κυριάκου Κυριακίδη

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΧΑΚ είναι η ακόλουθη:

«Το θέμα του Μεσογειακού Δείκτη FTSE ο οποίος περιλάμβανε και χώρες εκτός από την Κύπρο και την Ελλάδα, είχε προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και είχε υπογραφεί σχετική συμφωνία μεταξύ των Χρηματιστηρίων της Κύπρου, της Αθήνας και του Ισραήλ. Με την συγκατάθεση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, θα περιλαμβανόταν και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης στο Δείκτη αυτόν. Μέχρι σήμερα ο Δείκτης δεν είχε προχωρήσει για υλοποίηση μεταξύ των Χρηματιστηρίων της Μεσογείου λόγω των διαφορετικών δεδομένων και συνθηκών σε κάθε μία από τις εμπλεκόμενες Χρηματιστηριακές Αγορές.

«Παρόλα αυτά το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου προωθούσε τη συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων χωρών – Ελλάδας, Ισραήλ, Τουρκίας και Κύπρου – για τον κοινό Δείκτη.

«Μετά την εξαγγελία της περασμένης εβδομάδας της συνεργασίας μεταξύ των Χρηματιστηρίων της Αθήνας, της Κωνσταντινούπολης και του Ισραήλ, ο Πρόεδρος του ΧΑΑ κ. Παναγιώτης Αλεξάκης ενημέρωσε το ΧΑΚ ότι σε συνάντηση των τριών άλλων Χρηματιστηρίων που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έθεσε όρο ότι δεν μπορεί να συμμετέχει σε οποιοδήποτε Δείκτη στον οποίο συμμετέχει και η Κύπρος και εισηγήθηκε τη δημιουργία Δείκτη μεταξύ των υπόλοιπων τριών χωρών, εισήγηση την οποία αποδέχτηκαν τα Χρηματιστήρια Αθηνών και Ισραήλ, για τη δημιουργία κοινού Δείκτη και κοινής πλατφόρμας διαπραγμάτευσης.

«Μετά από την εξέλιξη αυτή το ΧΑΚ θα επιμείνει στη δημιουργία ξεχωριστού Δείκτη σε συνεργασία των Χρηματιστηρίων Αθηνών, Ισραήλ, Κύπρου καθώς και άλλων Χρηματιστηρίων Μεσογειακών χωρών. Προς τούτο θα υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων Χρηματιστηρίων για προώθηση του θέματος».