You are here

Ρωσο – ουκρανικό πλήγμα στις αγορές

14/02/2022 15:44

Απώλειες καταγράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματιστήρια λόγω των έντονων ανησυχιών για πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι απώλειες στις αγορές καταγράφονται την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως βρίσκονται σε τροχιά σταδιακής άρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας και ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται σε έξαρση.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 1,46%, στη Γαλλία ο CAC 40 2,37% και στη Φρανκφούρτη ο DAX 2,30%.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ακολουθώντας, σε μικρότερο βαθμό ωστόσο, την πτωτική τάση στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο Γενικός Δείκτης στις 15:08 υποχωρούσε στις 69,34 μονάδες, καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 1,20%.
 
Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 41,64 μονάδες, καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 1,19%. Την ίδια ώρα, η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στις €83,2 χιλ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά με πτώση σε ποσοστό 1,04%, στις 69,45 μονάδες, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις 41,70 μονάδες, καταγράφοντας ζημιές 1,04%. Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στις €93.549,42.

Ευάλωτη η οικονομία ΕΕ σε περίπτωση σύγκρουσης

Στα εμπορεύματα, άνοδος σημειώνεται για το δολάριο και το γεν, καθώς οι επενδυτές ψάχνουν ασφαλή καταφύγια, την ώρα που οι ρωσικές αγορές κατρακυλούν, και το ουκρανικό χρίβνια σημειώνει χαμηλό τριών βδομάδων.

Την ίδια ώρα και το ευρώ πέφτει, αφού εμφανίζεται ως ευάλωτο σε πιθανή κλιμάκωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, αναλυτής της Commerzbank σημείωσε ότι «η ευρωπαϊκή εξάρτηση για ενέργεια από τη Ρωσία κάνει την κυκλική οικονομική απόδοση της Ευρωζώνης ιδιαίτερα ευάλωτη σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Το ευρώ έπεσε κατά 0,4% σε $1,1309, στο χαμηλότερο σημείο του από τις 3 Φεβρουαρίου.

Το ευρώ αποδυναμώθηκε την Παρασκευή, όταν η βιαστική αναζήτηση ασφαλών επενδύσεων επισκίασε τις προσδοκίες για μία αυστηρή νομισματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι οποιαδήποτε πολιτική δράση θα είναι σταδιακή.

Το δολάριο ανέβηκε τη Δευτέρα σε υψηλό δύο βδομάδων, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια, φοβούμενοι ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Ρωσία είναι πιθανόν να κάνει μία τέτοια κίνηση ανά πάσα στιγμή και πιθανώς να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για επίθεση. Οι ΗΠΑ επανεπιβεβαίωσαν την υπόσχεσή τους να υπερασπιστούν «κάθε ίντσα» περιοχής του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα αρνήθηκε ότι έχει τέτοια σχέδια και κατηγόρησε τη Δύση για «υστερία».

Ο δείκτης του δολαρίου ανέβηκε κατά 0,4% σε 96.328, το ψηλότερο από την 1η Φεβρουαρίου.

Το ρούβλι ήταν 0,2% ψηλότερο σε 76,99 έναντι του δολαρίου, μετά που έπεσε στο χαμηλότερο σημείο του από τις 28 Ιανουαρίου την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ ο δείκτης MSCI για τις αγορές στις αναδυόμενες οικονομίες έπεσε κατά 1,8%,

Ο δείκτης ΜΟΕΧ που βασίζεται στο ρούβλι έχασε 3,9%, πέφτοντας στο χαμηλότερο σημείο του για τις τελευταίες 18 μέρες, ενώ ο δείκτης μετοχών RTS σε δολάριο υποχώρησε κατά 5,2%.

Το ρούβλι μειώθηκε κατά 2,6% μέχρι τώρα για το 2022, υποαποδίδοντας ένα ευρύτερο κέρδος συναλλάγματος στις αναδυόμενες αγορές ύψους 0,3%.

Το ουκρανικό χρίβνια έπεσε κατά 1,5% έναντι του δολαρίου, στο χαμηλότερο σημείο για 3 βδομάδες, ενώ τα κρατικά της ομόλογα σε δολάρια έχασαν σχεδόν 10%. Τα ρωσικά ομόλογα σε δολάρια έπεσαν μέχρι και 3,1 σεντ.

«Μία ρωσική εισβολή μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποστροφή κινδύνου, το οποίο σημαίνει περαιτέρω υποχώρηση μετοχών και ισχυρότερες ασφαλείς επενδύσεις», είπε ο Χαράλαμπος Πίσσουρος, επικεφαλής έρευνας του JFD Group σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το ρούβλι ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου κατά 0,7%, ανακτώντας ορισμένες από τις μειώσεις της Παρασκευής, με τους αναλυτές να επισημαίνουν μια απότομη αύξηση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα που έδωσε κάποια υποστήριξη στο ρωσικό νόμισμα.

«Αυτή είναι μία ένδειξη ότι υπάρχουν ακόμη συμμετέχοντες στην αγορά που είναι πρόθυμοι να αγοράσουν ρωσικά ρούβλια υψηλής απόδοσης», είπε ο Piotr Matys, ανώτερος αναλυτής συναλλάγματος στο In Touch Capital Markets.

«Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα ανέβασε τα επιτόκιά της περαιτέρω την Παρασκευή, κάνοντας το ρούβλι ακόμα πιο ελκυστικό… αλλά το νόμισμα είναι πιθανόν να παραμείνει ευάλωτο», πρόσθεσε.

Η βιαστική αναζήτηση ασφαλών επενδύσεων ανέβασε και το ιαπωνικό γεν την Παρασκευή, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας υπερασπίστηκε τον βιαστικό στόχο απόδοσης ομολόγων τη Δευτέρα, διατηρώντας τη γραμμή της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Το γεν ανέβηκε 0,3% σε 115,16 έναντι του δολαρίου και 0,6% έναντι του ευρώ.

«Αυτά τα δύο νομίσματα (το δολάριο και το γεν), καθώς και το ελβετικό φράγκο, θα πρέπει να παραμείνουν ψηλά μέχρι, και εφόσον, έχουμε ενδείξεις για μία διπλωματική λύση», είπε αναλυτής της ING, προσθέτοντας ότι «οι αγορές υιοθετούν μία στάση αναμονής στις γεωπολιτικές εξελίξεις από την αρχή της νέας βδομάδας». «Σημειώνουμε ένα σημαντικό αρνητικό ρίσκο για τα εκτεθειμένα νομίσματα, άμεσα για το ρούβλι και έμμεσα για όλα τα προκυκλικά νομίσματα, ιδιαίτερα τα ευρωπαϊκά, αν κλιμακωθεί η ένταση», είπε η ING.

Το ελβετικό φράγκο την Παρασκευή ήταν στο 1,0479 έναντι του ευρώ, όχι πολύ μακριά από το ψηλότερό του σημείο στις 3 Φεβρουαρίου.

Η τουρκική λίρα έπεσε 0,3%. Σύμφωνα με υπολογισμούς οικονομολόγων, η νέα περικοπή της Τουρκίας στο ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα τροφίμων θα μειώσει τον συνολικό πληθωρισμό κατά 1,5% σε δύο μήνες.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας είπε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει γύρω στο 24% μέχρι το τέλος του χρόνου και σε μονοψήφιο αριθμό μέχρι τον Μάιο του 2023, ζωγραφίζοντας μία πολύ πιο ρόδινη εικόνα από αυτή των οικονομολόγων, οι οποίοι βλέπουν 10% ψηλότερο.