You are here

Τραπεζικές πιέσεις στο ΧΑΚ

29/01/2007 13:17
Έντονες τραπεζικές πιέσεις εξασκούνται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Την ώρα που γραφόταν το κείμενο, η Τράπεζα Κύπρου διαπραγματευόταν στα €11,38 με απώλειες 1,73% και η Marfin Popular στα €7,98 με πτώση 2,44%. Μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 4,91% κατέγραφε η Ελληνική Τράπεζα διαπραγματευόμενη στα €3,10. Ο ΓΔ τιμών ΧΑΚ σημείωνε απώλειες 2,32% διαπραγματευόμενος στις 4223 μονάδες.

Υπερτιμημένες ή όχι οι μετοχές;

Αντικείμενο συζητήσεων ανάμεσα στον τραπεζικό κόσμο αποτέλεσε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, στο οποίο γίνεται αναφορά ότι οι μετοχές των κυπριακών τραπεζών είναι υπερτιμημένες, έχοντας ψηλότερο λόγο τιμής προς κέρδη έναντι των ελληνικών και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Κύκλοι της Τράπεζας Κύπρου δήλωσαν στη StockWatch ότι είναι επικίνδυνο να γίνεται λόγος για υπερτιμημένες ή υποτιμημένες μετοχές χωρίς την απαιτούμενη μελέτη και ανάλυση. Οι συγκρίσεις των «PE ratios» μεταξύ εταιρειών, μας ανέφεραν, δεν πρέπει να γίνονται επιπόλαια αλλά να λαμβάνουν υπόψη πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων τα μεγέθη, το ρυθμό ανάπτυξης της εκάστοτε τράπεζας, το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων κερδών αλλά και τις προοπτικές της.

Όσον αφορά την Τράπεζα Κύπρου, ξένοι Διεθνείς Οίκοι αδιαμφισβήτητου κύρους την αξιολογούν σε τιμές στόχους οι οποίοι είναι ψηλότεροι της τιμής στην οποία διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο. Ενδεικτικά, η KBW αξιολογεί την Τράπεζα Κύπρου στα €12,50 ενώ η Citigroup πρόσφατα ανέβασε τον πήχυ για τη μετοχή της BOCY στα €14.

Παράλληλα μας ανέφεραν, «τα τελευταία χρόνια η BOCY πετυχαίνει αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης εισοδημάτων αλλά και κερδοφορίας, διατηρώντας τα επαναλαμβανόμενα κέρδη σε επίπεδα πέραν του 80%, ενώ διατηρεί σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης στην Ελληνική αλλά και Βαλκανική αγορά».

Ιδιαίτερη προσοχή

Ιδιαίτερη προσοχή προς το επενδυτικό κοινό όσον αφορά τις χρηματιστηριακές του πράξεις συστήνει και ο επικεφαλής του στρατηγικού προγραμματισμού της Ελληνικής Τράπεζας, Γιάννης Τελώνης. «Οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτάζουν όχι μόνο τις προοπτικές που ενσωματώνονται στην τιμή της μετοχής όπως τις αντιλαμβάνεται η αγορά, αλλά να στηρίζονται στα οικονομικά μεγέθη», υπογράμμισε στη StockWatch.

Γ.Χ.