You are here

Βυθίζονται τα χρηματιστήρια

28/02/2022 12:07

Αναταράξεις στις αγορές φέρνουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι νέες πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία με τους δείκτες να ξεκινούν τη χρηματιστηριακή εβδομάδα με απώλειες που ξεπερνούν το 3%.

Ο γερμανικός DAX βρίσκεται στις 14.213 μονάδες με πτώση 2,4%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 3,1% και διαπραγματεύεται στις 6.542 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημειώνει πτώση 1,5% κινούμενος στις 7.409 μονάδες.

Απώλειες 2,78% καταγράφει και το κυπριακό χρηματιστήριο ενώ στο ΧΑ καταγράφονται απώλειες 3,98%.

Η πορεία των αγορών επηρεάζεται από τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο Πούτιν να έχει θέσει σε θέση υψηλής επιφυλακής τα πυρηνικά όπλα της χώρας την ώρα που συνεχίζονται οι μάχες επί ουκρανικού εδάφους.

Οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία οδεύουν προς την πέμπτη μέρα , με βομβαρδισμούς και μάχες να μαίνονται σε πολλά μέτωπα, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα ουκρανο- λευκορωσικά σύνορα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένκσι συμφώνησε, «χωρίς να τρέφει ελπίδες».

Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 20% (από το 9,5%) για να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι για την οικονομία που εγείρονται από την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος και την αύξηση του πληθωρισμού.
 
Το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ρωσίας θα δώσουν παράλληλα εντολή στις ρωσικές εξαγωγικές εταιρείες να πουλήσουν το 80% του ξένου συναλλάγματος από τα έσοδά τους, όπως ανήγγειλαν.
 
Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σειρά μέτρων χθες Κυριακή για να στηρίξει την εσωτερική αγορά, καθώς πασχίζει να περιορίσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης.
 
Οι τιμές του αμερικανικού WTI στην αγορά Nymex, για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου, βρίσκονταν στα 96,90 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 5,80%, ενώ οι τιμές για το βρετανικό Brent κατέγραφε άνοδο 5,33% τυγχάνοντας διαπραγμάτευσης στα 103,15 δολάρια το βαρέλι.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές του φυσικού αερίου στη Nymex για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου κατέγραφε άνοδο 2,75% και βρισκόταν στα 4,59 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu.

Γ.Χ.