You are here

Ανήσυχες οι αγορές

11/03/2020 17:36

Μικτά πρόσημα κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τα αρχικά κέρδη μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να μειώσει τα επιτόκια στο 0,25% από 0,75% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2016.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού, τις τιμές του πετρελαίου και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, από το 0,75% στο 0,25%, σε μία έκτακτη κίνηση που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του «οικονομικού σοκ» που προξενεί η έξαρση του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας, η μείωση του επιτοκίου «θα βοηθήσει στη στήριξη των επιχειρήσεων και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε μία δύσκολη περίοδο, θα ενισχύει τις ροές ρευστού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και θα μειώσει το κόστος του χρήματος αυξάνοντας τη διαθεσιμότητά του».

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι το μέγεθος του οικονομικού σοκ από τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα αβέβαιο, αλλά είναι πιθανό η οικονομική δραστηριότητα να μειωθεί σημαντικά τους ερχόμενους μήνες.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Γαγκάρντ υπογραμμίζει τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη με ένα μεγάλο οικονομικό σοκ παρόμοιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ζητώντας από τους ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν επειγόντως. Παράλληλα, έδωσε σήμα ότι η ΕΚΤ θα κάνει τις δικές της κινήσεις.

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ να ετοιμάσει ένα φιλόδοξο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Αναφορικά με το χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε πτώση 4,10% ενώ απώλειες 0,96% κατέγραψε το κυπριακό χρηματιστήριο.  Ο ΓΔ τιμών έκλεισε στις 56,92 μονάδες και ο FTSE στις 34,02 μονάδες και στο -1,02%.

Η μετοχή της Τρ. Κύπρου έκλεισε στο €1,024 με κέρδη 0,39% και όγκο €27,7 χιλ. Στο LSE, η μετοχή της τράπεζας βρίσκεται στο €0,99 και στο +1,02%.

Η μετοχή της Ελληνικής έκλεισε στα €0,70 και στο +2,94% με τζίρο €23,6 χιλ.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις €100,5 χιλ.