You are here

Δεν κράτησε τα κέρδη το ΧΑΚ

05/10/2001 14:10
Οι προσδοκίες που δημιούργησε η χθεσινή άνοδος στο ΧΑΚ διαψεύσθηκαν σήμερα αφού η χρηματιστηριακή συνάντηση ξεκινώντας με αρνητικό πρόσημο εξανέμισε σημαντικό μέρος των χθεσινών κερδών. Οι πλείστοι επίλεκτοι τίτλοι σημείωσαν σημαντικές απώλειες ρίχνοντας τον δείκτη FTSE/CySE20 στις 458,5 μονάδες με ζημιές -1,3% και παράλληλα τον ΓΔ στις 111 μονάδες με απώλειες –1,1%. Η άπνοια ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της συνάντησης αφού ο συναλλακτικός τζίρος μόλις κατάφερε να αγγίξει τα £3,1 εκάτ.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον μοιράστηκαν σήμερα οι τραπεζικοί τίτλοι, και η Επενδυτική Εταιρεία Δήμητρα. Ο Τραπεζικός κλάδος με εμπορευσιμότητα 29,3% σημείωσε απώλειες –1,3% ενώ η Δήμητρα με σημαντικά κέρδη 5,2% και τον μεγαλύτερο κλαδικό όγκο 7% ανέβασε την αξία της στα 34,7 σεντ ανά μετοχή και ώθησε τον κλάδο σε ανοδική πορεία με οριακά κέρδη 0,5%. Η Τράπεζα Κύπρου κατέχοντας και σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό 15,7% του συνολικού όγκου κατέγραψε απώλειες 0,6% κλείνοντας στη £1,74. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης η Λαϊκή και Ελληνική Τράπεζα με απώλειες –2,2% και -1,3% αντίστοιχα. Η Λαϊκή με ημερήσιο τζίρο 9,2% έπεσε στη £1,34 σεντ, ενώ η Ελληνική με περιορισμένο σήμερα όγκο 4,3% έκλεισε στα 79 σεντ. Έντονη εμπορευσιμότητα παρουσίασαν και σήμερα τα ΔΑΜ της Κύπρου με συναλλακτικό τζίρο 8,3% καταγράφοντας σημαντικές απώλειες –4,6% και κλείνοντας στα 63 σεντ.

Σχεδόν όλοι οι επιμέρους τίτλοι κατέγραψαν πτώση, με τον κλάδο Άλλων εταιρειών να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες –2,5% της ημέρας. Καθοριστική στην πτωτική κλαδική πορεία ήταν η συνδρομή της Louis η οποία σημείωσε μεγάλη πτώση –7,1% και τζίρο 4,3% έπεσε στα 14,5 σεντ.

Μικρή πτώση σημείωσαν επίσης οι Εταιρείες Πληροφορικής και οι Τουριστικές εταιρείες με ζημιές –2,1% έκαστη. Παρά την πτώση που παρατηρήθηκε στον Τουριστικό κλάδο η μετοχή της Xenos με όγκο 3,7% κατέγραψε σημαντικά κέρδη 4% ανεβάζοντας την αξία της στα 26 σεντ ανά μετοχή.

Η Χρηματοοικονομική εταιρεία Marketrends συγκέντρωσε σήμερα ένα αξιόλογο όγκο συναλλαγών 3,4% αφού ένα μεγάλο πακέτο των 700.000 μετοχών άλλαξε χέρια κατά την διάρκεια της συνάντησης. Η Marketrends έκλεισε στα 10,7 σεντ με άνοδο 1,9%.

Αισθητή ήταν σήμερα και η απουσία της Globalsoft , η οποία διεκδικούσε καθημερινά ένα σημαντικό ποσοστό του όγκου, αφού σήμερα αναστάλθηκε η διαπραγμάτευση της εν όψει εξελίξεων που έχουν σημειωθεί στις ΗΠΑ και που αφορούν μεταξύ άλλων την σχέση του προέδρου της εταιρίας, κ. Λυκούργου Κυπριανού με την εταιρία Aremisoft που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο NASDAQ των HΠA.

Από τους τίτλους που έτυχαν σήμερα διαπραγμάτευσης 50 κινήθηκαν ανοδικά, 90 κατέγραψαν ζημιές ενώ 16 τίτλοι παρέμειναν αμετάβλητοι.