You are here

Εφιαλτική βδομάδα στο ΧΑΚ

18/01/2008 17:23
Με μικρή ανάκαμψη έκλεισε τη βδομάδα το κυπριακό χρηματιστήριο ελαφρώς πιο πάνω από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου. Ο γενικός δείκτης ΧΑΚ έκλεισε τη βδομάδα με κέρδη 0,65%, έχοντας όμως χάσει πέραν του 10% της κεφαλαιοποίησης τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις. Ο δείκτης βρέθηκε ενδοσυνεδριακά κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 4,000 μονάδων αλλά ανέκαμψε μετά το μεσημέρι, ακολουθώντας τη αλλαγή προσήμου στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές ανέκαμψαν το απόγευμα μετά από τα θετικά αποτελέσματα της IBM και της General Electric και μετά το έντονο σφυροκόπημα των τελευταίων ημερών. Το λάβαρο της ανάκαμψης σήκωσαν, αρχικά, τα futures των αμερικανικών αγορών, επηρεασμένα από τα εταιρικά αποτελέσματα και από τις προθέσεις της Αμερικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε κινήσεις τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης. Η ΙΒΜ ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της θα είναι μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα και η General Electric, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη τετάρτου τριμήνου είναι κατά 15% ψηλότερα από τα περσινά – όσο ανέμεναν και οι αναλυτές.

Και οι τρεις βασικοί Αμερικανικοί δείκτες άνοιξαν την Παρασκευή με σημαντικά κέρδη.

Το κυπριακό χρηματιστήριο, που το πρωί είχε υποχωρήσει κάτω από τις 4,000 μονάδες, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2006, ακολούθησε αρχικά τις ξένες αγορές στην άνοδο. Υποχώρησε όμως μετά τις 3:30 μμ, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης η μετοχή της Marfin Popular Bank.

H Τρ. Κύπρου, που είχε βρεθεί στα €10,10 έκλεισε τη συνεδρίαση στα €10,60 με κέρδη 1,92%. Αντίθετα, η Marfin Popular έκλεισε στα €7,40 έχοντας πέσει ενδοσυνεδριακά και στα €7,26. Η Ελληνική Τράπεζα επίσης υποχώρησε προς το τέλος της συνεδρίασης, κλείνοντας στα €3,84 με ζημιές 0,5%. Οι τρεις τράπεζες συγκέντρωσαν τα δύο τρίτα περίπου του σημερινού τζίρου των €9,3 εκ.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσίασε επίσης η Ocean Tankers. Έκλεισε με κέρδη 1,4% στα €0,72 έχοντας τον τέταρτο μεγαλύτερο όγκο μετά τις τρεις τράπεζες.

Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 25 είναι με θετικό πρόσημο, 24 με αρνητικό, ενώ 102 δεν παρουσιάζουν μεταβολή.

Παρά τη μερική ανάκαμψη που παρουσιάζεται το απόγευμα, οι αξίες στο κυπριακό χρηματιστήριο βρίσκονται σήμερα σε επίπεδα γύρω στο 40% πιο κάτω από τα υψηλά της 31ης Οκτωβρίου 2007. Από τις αρχές του 2008, παρουσιάζουν ζημιές γύρω στο 20%.