You are here

Επιμένει στο πράσινο η αγορά

16/10/2012 17:56
Θετικά κινήθηκαν και σήμερα οι αγορές με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα φαίνεται να έχουν υποστεί νέα υποτροπή.

Στο ΧΑΚ, ο τραπεζικός κλάδος είχε ανοδική πορεία και οδήγησε το ΓΔ για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση σε άνοδο.

Το επενδυτικό κοινό συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τις διαβουλεύσεις κυβέρνησης και κομμάτων για τον καθορισμό κοινού πακέτου μέτρων έναντι σε αυτά που θέλει να επιβάλει η τρόικα.

Με βάση τις προτάσεις των κομμάτων, προτείνονται μικρότερες μειώσεις μισθών αλλά μεγαλύτερες περικοπές δαπανών με στόχο η αναλογία δαπανών προς έσοδα να φθάσει το 2:1 αντί 1:1 που είναι η πρόταση της κυβέρνησης.

Στις δεκάδες προτάσεις που συζήτησαν χθες στο προεδρικό τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης προτείνουν να γίνουν μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, δίνοντας έμφαση στη στόχευση των παροχών και στον ορθολογισμό των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων.

Προτείνουν επίσης να μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα, στα καπνικά προϊόντα και στα αλκοολούχα ποτά, και να αντικατασταθεί μέρος των φορολογιών αυτών από τα έσοδα που θα προκύψουν από τα καζίνο.

Το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε και σήμερα να κλείσει με άνοδο παρά το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει νέα υποτροπή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της τρόικας.

«Αν δεν πάρουμε τη δόση θα πεθάνουμε από ασφυξία», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας το μεσημέρι στη Βουλή των Ελλήνων. Αναφέροντας ότι από το πρωί «τρέχει» η είδηση πως η Ισπανία ετοιμάζεται να ζητήσει βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης, πρόσθεσε πως «πρέπει να βιαστούμε διότι τα διαθέσιμα κεφάλαια τα διεκδικούν κι άλλοι».

Υποστήριξε ότι χωρίς την επιμήκυνση θα απαιτούνταν μέτρα ύψους €18 δισ., ενώ τώρα περιορίζονται στα €13,5 δισ. επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι το οικονομικό επιτελείο εργάζεται θεωρώντας δεδομένη την επιμήκυνση.

Οι αγορές στην Ευρώπη και στην Αμερική επίσης κινούνται θετικά με την Άγκελα Μέρκελ να δηλώνει σήμερα ότι η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το κεντρικό ζήτημα που θα συζητηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο των Βρυξελλών.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο των μεγαλύτερων εργοδοτών (BDA), η Μέρκελ επανέλαβε την άποψή της πως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν σε υψηλά χρέη ορισμένες χώρες.

Η επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη, είπε, απαιτεί οι συγκεκριμένες χώρες να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους για να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα, πρόσθεσε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ χαρακτήρισε τον εναρμονισμό της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωζώνη εγγύηση για την εξαφάνιση των αιτιών της κρίσης χρέους.

Τα σχόλια της καγκελαρίου ακολούθησαν τις δηλώσεις τους υπουργού Οικονομιών, Wolfgang Schaeuble, ο οποίος ζήτησε τη λήψη αποφάσεων για την ενοποίηση της Ευρωζώνης.

Μιλώντας στο Abu Dhabi ο Schaeuble σημείωσε πως η Ευρώπη πρέπει τώρα να προχωρήσει «με μεγαλύτερα βήματα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ένωσης».

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα από εταιρείες οδηγούς της Wall Street με τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Αυξήθηκε παράλληλα το Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή καθώς οι τιμές των καυσίμων συνέχισαν να κινούνται ανοδικά.

Στην ατζέντα των αποτελεσμάτων ξεχωρίζουν σήμερα τα μεγέθη της Goldman Sachs η οποία ανακοίνωσε κέρδη 1,51 δισ. δολ.

Στην Κύπρο ο ΓΔ τιμών ανέβηκε στις 119,64 μονάδες με άνοδο 2,58% και ο δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων FTSE έκλεισε την ημέρα στις 46,39 μονάδες και στο +2,11%.

Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα ανήλθε στα €497,2 χιλ. με την BOCY να είναι ο τίτλος με την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα της ημέρας (€361,7 χιλ.). Η BOCY έκλεισε στο ΧΑΚ με κέρδη 3,86% στα €0,269 και στο ΧΑ στα €0,270 με άνοδο 3,85% και τζίρο €2,6 εκ.

Ακολούθησε η CPB με όγκο €49,7 χιλ. η οποία έκλεισε στα €0,040 χωρίς μεταβολή. Στο ΧΑ, η CPBANK έκλεισε στα €0,040 με άνοδο 2,56% και με όγκο €152,9 χιλ.

Η Ελληνική (HB) έκλεισε με κέρδη 1,05% στα €0,192 και με τζίρο €9,7 χιλ.

Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 9 κινήθηκαν ανοδικά, 9 πτωτικά και 102 παρέμειναν αμετάβλητοι.

ΧΑ

Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη σημερινή του συνάντηση, με το ΓΔ τιμών να ανεβαίνει στις 849,82 μονάδες και στο +1,78%. Ο δείκτης FTSE με κέρδη 1,91% έκλεισε την ημέρα στις 311,93 μονάδες.

Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα €69 εκ.

Η μετοχή που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο όγκο της ημέρας ήταν η Εθνική (€10,1 εκ.). Η ΕΤΕ έκλεισε στα €2,25 και στο +0,90%.

Η EUROB με όγκο €4,7 εκ. έκλεισε την ημέρα στα €1,25 με άνοδο 0,81%. Η TPEIR με όγκο €8,9 εκ. έκλεισε την ημέρα στα €0,543 με άνοδο 4,62%. Η ALPHA με όγκο €8,4 εκ. έκλεισε την ημέρα στα €2,04 με άνοδο 4,08%.

Ακολούθησε η μετοχή του ΟΠΑΠ με όγκο €5,1 εκ. καταγράφοντας άνοδο 0,24% και κλείνοντας στα €4,25.

Ευρώπη

Στην Ευρώπη επικρατούν ανοδικές τάσεις. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC40 κερδίζει 1,81%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 1,61% και στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 1,15%. Με άνοδο άνοιξαν οι αμερικανικοί δείκτες με το Dow Jones να κερδίζει 0,77%, τον Nasdaq +0,55% και τον S&P 500 να κερδίζει 0,70%.