You are here

ΧΑΚ: Ο όγκος στο ναδίρ

10/06/2002 12:06
Μεγάλες απώλειες για Sharelink

Πρόστιμα μαμούθ από ΕΚ


Με νέες αισθητές απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή βδομάδα στην Κάμπου με τον όγκο συναλλαγών να υποχωρεί σε νέο αρνητικό ρεκόρ. Εν τη απουσία εταιρικών εξελίξεων και ανακοινώσεων, ο τζίρος έπεσε στις ΛΚ 364 χιλιάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τις 2 Φεβρουαρίου 1998.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης, οι μεγάλες απώλειες των τίτλων της Sharelink αλλά και τα μεγάλα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη ProChoice και σε διοικητικούς της συμβούλους.

Ο ΓΔ ΧΑΚ έκλεισε στις 99,4 μονάδες με ζημιές 0.4% και ο FTSE στις 418,8 μονάδες και στο –0.4%.

Πέντε μόνο τίτλοι από τους 94 που έτυχαν σήμερα διαπραγμάτευσης συγκέντρωσαν όγκο άνω των £15 χιλ. και ως εκ τούτου συμπεριλήφθησαν στον πίνακα εμπορευσιμότητας, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο τζίρο 18,6% (£67,6 χιλ.) της ημέρας. Η BOC έκλεισε με οριακή πτώση 0,6% στις £1,61. Ακολούθησε η Λαϊκή Τράπεζα που με όγκο 12,6% παρέμεινε στις £1,32. Η μετοχή της Sharelink διαπραγματευόμενη με το 7,3% του τζίρου υπέστη μεγάλες απώλειες 3,4% και υποχώρησε στα 14,3 σεντ, που είναι και το χαμηλότερο σημείο διαπραγμάτευσης της κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Την πεντάδα πιο εμπορεύσιμων τίτλων συμπλήρωσαν οι μετοχές της A&P Paraskevaides με όγκο 6,5% και της Top Kinisis με όγκο 6,2%. Η APE με μικρές ζημιές 1,1% έκλεισε στα 36,9 σεντ και η Top Kinisis, που ήταν η μετοχή με την καλύτερη απόδοση της ημέρας (+5,9%), όσον αφορά τους τίτλους με όγκο άνω των £15 χιλ., έφτασε στα 39,5 σεντ.

Σε ανακοίνωση της η Επ. Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι αποφάσισε όπως επιβάλει πρόστιμα τόσο στην εταιρεία Prochoice, όσο και σε μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, αφού διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι η PRO διενεργούσε συναλλαγές σε τίτλους της συνδεδεμένης με αυτή εταιρείας CPI Enterprise μέσω της ιδιωτικής εταιρείας Krat, με σκοπό την στήριξη της μετοχής της CPI καθώς και ότι τα μέλη του Δ.Σ. (Α. Λεωνίδου, Σ. Χαιλή, Α. Χάτζιαρο και Α. Πέτρου) διενεργούσαν συναλλαγές σε τίτλους της Prochoice μέσω της εταιρείας Krat, με σκοπό τη στήριξη της μετοχής της Εταιρείας τους από την ημερομηνία εισαγωγής της στο πάτωμα στις 17 Ιουλίου 2001. Τα πρόστιμα ανέρχονται στις £5,000 για την εταιρεία και στις £50,000 συνολικά για τα μέλη Α. Λεωνίδου, Σ. Χαιλή, Α. Χάτζιαρο και Α. Πέτρου.

Επίσης η ΕΚ απέρριψε το αίτημα της εταιρείας Globalsoft για επανένταξη των τίτλων της στο κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης εμμένοντας στην αρχική της απόφαση για εμπορία των τίτλων σε υπό όρους καθεστώς.

Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης 26 κινήθηκαν ανοδικά, 47 πτωτικά και 21 έκλεισαν χωρίς μεταβολή.