You are here

ΧΑΚ: Στοπ στο σερί

13/08/2002 11:52
Φρένο στο σερί των τεσσάρων ανόδων έβαλαν σήμερα οι τραπεζικοί τίτλοι καθώς οι σημαντικές απώλειες που παρουσίασαν έριξαν τον γενικό δείκτη κάτω από τις 85 μονάδες (-0.4%) ενώ ο FTSE κατέγραψε ζημιές 1.1% υποχωρώντας στις 355 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με ζημιές 0.7% μετά την χθεσινή υποβάθμιση της Ελληνικής Τράπεζας από τον οίκο Fitch από Α- σε BBB+. Αιτιολογώντας την υποβάθμιση ο οίκος εκτιμά ότι τα κέρδη της τράπεζας θα περιοριστούν λόγω του ανταγωνισμού και λόγω της μείωσης των επιτοκίων. Ο οίκος κάνει αναφορά και στο profit warning που εξέδωσε η τράπεζα πριν από λίγες μέρες και εκτιμά ότι ο πιστωτικός κίνδυνος της τράπεζες έχει αυξηθεί. Η έκθεση του οίκου Fitch έλαβε υπόψη την επιδεινούμενη κατάσταση στο ΧΑΚ, την μείωση της κερδοφορίας της τράπεζας αλλά και την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση. Στα αξιοσημείωτα της έκθεσης και η αναφορά στην «πολιτική στήριξη» που ο οίκος αναμένει ότι θα υπάρξει από την Κυβέρνηση προς την τράπεζα.

Η Ελληνική έκλεισε σήμερα στα 71 σεντ χωρίς να παρουσιάσει μεταβολή. Αντίθετα, η Τράπεζα Κύπρου σημείωσε σημαντικές απώλειες 2 σεντ ή 1.5% υποχωρώντας στη ΛΚ 1,33 ενώ η Λαϊκή έχασε ένα σεντ ή 0.9% κλείνοντας στη ΛΚ 1,13.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τραπεζών, οι τραπεζικοί τίτλοι παρέμειναν στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος συγκεντρώνοντας μόλις το 15% του σημερινού τζίρου. Χαρακτηριστικό της νωθρότητας που παρουσίασε ο κλάδος είναι το ότι η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας (που ανακοινώνει τα αποτελέσματα της την ερχόμενη βδομάδα) είχε όγκο μόλις ΛΚ 6,000.

Ο συνολικός τζίρος ανήλθε σήμερα στις ΛΚ 428 χιλιάδες, εκ των οποίων οι ΛΚ 115,000 αφορούσαν προσυμφωνημένες ανταλλαγές πακέτων της Liberty.