You are here

ΧΑΚ: Θετικά τα μηνύματα από τις εταιρείες – Στις 85 μονάδες ο ΓΔ

27/06/2003 12:09
ΧΑΚ: Θετικά τα μηνύματα από τις εταιρείες – Στις 85 μονάδες ο ΓΔ

Βελτιωμένα αποτελέσματα αναμένουν οι πλείστες εισηγμένες

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα που έστειλαν και σήμερα οι εισηγμένες στο ΧΑΚ εταιρείες όσον αφορά τις οικονομικές τους επιδόσεις, με τις προσδοκίες όλων να αυξάνονται ότι επιτέλους το αρνητικό κλίμα που «ταλαιπωρεί» εδώ και αρκετό καιρό τις εταιρείες και κατά συνέπεια τη χρηματιστηριακή αγορά γενικότερα θα αναστραφεί. Από τις 14 εταιρείες που εξέδωσαν σήμερα Profit Warnings, οι 10 ανακοίνωσαν ότι τα αποτελέσματα εξαμηνίας τους θα είναι σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά, ενώ μόνο οι 4 προέβησαν σε πρόβλεψη για μειωμένα αποτελέσματα.

Ο ΓΔ του ΧΑΚ έκλεισε την εβδομάδα στο –0,1% παραμένοντας ουσιαστικά στο χθεσινό του σημείο κλεισίματος και στις 85 μονάδες και ο δείκτης FTSE καταγράφοντας αμελητέα άνοδο 0,03% παρέμεινε στις 348,5 μονάδες. Οι δύο τράπεζες, Λαϊκή και Ελληνική έκλεισαν τη συνάντηση χωρίς μεταβολή.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα με τον τζίρο να διαμορφώνεται στις £223 χιλ. Οι πρώτοι πέντε σε εμπορευσιμότητα τίτλοι ήταν οι ακόλουθοι: Λαϊκή Τράπεζα (18,8% επί του συνολικού), Ελληνική Τράπεζα (11,2%), Louis (8%), ΔΑΜ της Woolworth (6,5%) και Τοξότης Επενδύσεις (6,4%).

Οι τράπεζες CPB και HB παρέμειναν σήμερα στη £1,18 και στα 62 σεντ αντίστοιχα. Η LCL με απώλειες 1,3% έκλεισε στα 15,7 σεντ, τα WW παρέμειναν στα 3,7 σεντ και η COV καταγράφοντας μεγάλη πτώση 8,7% έκλεισε στα 11,6 σεντ.

Η εταιρεία Alkis Hadjikyriakos (Frou-Frou) με οριακές απώλειες 0,6% και τζίρο 5,7% έκλεισε τη συνεδρία στα 15,9 σεντ. Στον κλάδο Άλλων εταιρειών, η CLR Investment και η Φάρμα Χατζηιωάννου έκλεισαν στα 7,7 σεντ και στα 8,7 σεντ αντίστοιχα καταγράφοντας η πρώτη ζημιές 2,5%, ενώ η δεύτερη δεν σημείωσε μεταβολή. Η CLL συγκέντρωσε τζίρο 3,7% και η FRH 3,2%.

Profit Warnings

Συνεχίστηκε και σήμερα η ροή ανακοινώσεων - προειδοποιήσεων από πλευράς εισηγμένων εταιρειών για τα οικονομικά τους αποτελέσματα, με τις 10 από τις 14 εταιρείες που εξέδωσαν σήμερα Profit Warning να ανακοινώνουν ότι τα αποτελέσματα εξαμηνίας τους θα είναι βελτιωμένα.

Οι εταιρείες Liberty και Prochoice στις ανακοινώσεις τους αναφέρουν ότι η βελτίωση στα αποτελέσματα τους οφείλεται στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και στη μείωση των ζημιών από επενδύσεις. Η εταιρεία CPI αποδίδει τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της επίσης στη μείωση των ζημιών από εισηγμένες επενδύσεις.

Η εταιρεία Papantoniou που στη σημερινή της ανακοίνωση κάνει λόγο για σαφώς βελτιωμένα αποτελέσματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά αποδίδει το γεγονός στην αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους και στη μείωση των εξόδων. Η Suphire αποδίδει τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της στη μείωση των ζημιών από την επανεκτίμηση εισηγμένων επενδύσεων και στο κέρδος που προέκυψε από την ρευστοποίηση επενδύσεων. Οι εταιρείες Αίαντας και Ισχύς επικαλούνται ως λόγο για τη βελτίωση των εξαμηνιαίων τους τη μείωση των ζημιών από την επανεκτίμηση εισηγμένων επενδύσεων.

Η Μινέρβα που στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι τα εξαμηνιαία της θα είναι αισθητά καλύτερα σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης περιόδου του 2002, αποδίδει το γεγονός στη μειωμένη ζημιά από επανεκτίμηση χρηματιστηριακών τίτλων. Η Spidernet σύμφωνα με την ανακοίνωση της οφείλει τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της στην απομείωση της επένδυσης σε συνδεδεμένης εταιρείας που έγινε κατά την διάρκεια του έτους 2002. Τέλος η PSD που αναμένει ότι η συνολική ζημιά του εξαμήνου θα κυμανθεί σε επίπεδα μικρότερα κατά αναλογία με τις ζημιές του έτους 2002 αναφέρει ότι βασική αιτία της ζημιάς είναι, όπως και για το 2002, η μείωση της αξίας των μετοχών στο ΧΑΚ.

Εν αντιθέτει με τις 10 πιο πάνω εισηγμένες εταιρείες, η Regallia, η RAI, η ASG και η Constantinou Bros προειδοποίησαν σήμερα για μειωμένα αποτελέσματα εξαμηνίας.

Η Regalia που αναφέρει ότι τα εξαμηνία της θα είναι δυσμενέστερα σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά αποδίδει το γεγονός στην μείωση της αξίας ορισμένων εισηγμένων επενδύσεων που συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας. Η RAI αναφέρει ότι η μείωση στα αποτελέσματα της οφείλεται κατά κύριο λόγο στον πόλεμο στο Ιράκ, και στη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή. Η Constantinou Bros αποδίδει τη μείωση στον πόλεμο στο Ιράκ και στη μη αναστροφή του αρνητικού κλίματος μετά τον πόλεμο.

Τέλος η ASG αποδίδει επίσης τη μείωση στα αποτελέσματα της στο Ιράκ που επηρέασε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της, τις τουριστικές εργασίες του Ομίλου.

Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης 23 κινήθηκαν ανοδικά, 36 πτωτικά και 27 παρέμειναν αμετάβλητοι.