You are here

Καταγράφουν κέρδη οι αγορές

25/02/2022 14:46

Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή μετά την κατρακύλα της Πέμπτης, ακολουθώντας τα κέρδη σε Wall Street και Ασία και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη προελάσει στην Ουκρανία, Κιέβου, παρά τις ανακοινώσεις διαδοχικών πακέτων κυρώσεων από την Δύση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι το κόστος για την οικονομία της Ρωσίας θα είναι «πολύ υψηλό» και πως θα πληγεί η ικανότητα της χώρας να διενεργεί συναλλαγές με ξένο νόμισμα.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει μικρά κέρδη 0,2% στις 14.078,74 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,7% στις 6.564,82 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 1,1% στις 7.287,42 μονάδες. 

Κέρδη 1,86% καταγράφει και το κυπριακό χρηματιστήριο ενώ το ΧΑ άνοδο 2,58%.

Ο οίκος Moody’s σε εβδομαδιαίο του σημείωμα αναφέρει ότι η σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας έπληξε τις αγορές και οδήγησε σε αύξηση των τιμών πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι η σύγκρουση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς εξαρτάται περισσότερο από τις ρωσικές εισαγωγές. 

Η επίδραση στην οικονομία των ΗΠΑ, όπως σημειώνεται, είναι συνδεδεμένη με τις αγορές μετοχών και τις τιμές του πετρελαίου. Προστίθεται ότι όσο περισσότερο αυξάνεται το οικονομικό κόστος, τόσο αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου και επηρεάζεται η προοπτική ανάπτυξης του ΑΕΠ.