You are here

Κατρακύλα αξιών στο ΧΑΚ

29/01/2007 17:31


• Είναι ψηλά τα P/E των τραπεζών;

• Τι σχολιάζουν αναλυτές


Κατακρύλας συνέχεια σήμερα στην οδό Κάμπου με το Γενικό Δείκτη του ΧΑΚ να καταγράφει την πέμπτη σερί πτώση, δεχόμενος πιέσεις από τους τραπεζικούς, κυρίως, τίτλους. Αναλυτές που μίλησαν στη StockWatch, αποδίδουν την πτώση στις τιμές των μετοχών στην «ψυχολογία των επενδυτών» μετά τις δηλώσεις που έγιναν για ενδεχόμενη χρηματιστηριακή φούσκα. Επίσης επισημαίνουν ότι σημαντικό ρόλο για την πτώση έπαιξε και η αβεβαιότητα που υπάρχει στην αγορά για το αν θα μπορούν να συντρέχουν οι δημόσιες προτάσεις εξαγοράς που υπέβαλαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Μαρφίν Λαϊκή.

Οι αναλυτές σχολίασαν και το κατά πόσον πρέπει να θεωρούνται υπερτιμημένες οι μετοχές των τραπεζικών τίτλων και αν είναι υψηλά τα P/E τους. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Sharelink Ανδρέα Κωνσταντίνου για να μπορεί κάποιος να εκφέρει άποψη για τα P/E των τραπεζών, θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι να ανακοινωθούν οι νέοι τους στρατηγικοί στόχοι. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πιο υψηλά επίπεδα από τα αντίστοιχα των ελλαδικών τραπεζών.

Από την πλευρά του ο διαχειριστής κεφαλαίων της MPB Δημήτρης Ζησιμίδης παρέπεμψε όσους χαρακτηρίζουν υψηλές τις υφιστάμενες τιμές των τραπεζών στις εκθέσεις των ξένων οίκων, όπου δίνουν τιμή στόχο τα €14 για τη BOCY και τα €11 για τη Marfin Popular.

Υπομονή μέχρι την εξαγγελεία των σρατηγικών στόχων των τραπεζων συνέστησε και ο αναλυτής της Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεις Χρίστος Καλογέρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η σημαντική πτώση που παρουσιάζει το ΧΑΚ, δημιούργησε νέες επενδυτικές ευκαιρίες για αγορά μετοχών.

Ο ΓΔ Τιμών του ΧΑΚ έκλεισε τελικά σήμερα στις 4222,64 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,33%. Από την περασμένη βδομάδα έχασε 6,7%.

Η Τράπεζα Κύπρου που στις 22/1/2006 διαπραγματευόταν στα €12,06 έκλεισε σήμερα στα €11,40 σημειώνοντας ζημίες 1,55%. Η ΒΟCY μόλις σε πέντε χρηματιστηριακές συναντήσεις πέτυχε πτώση 5,8%.

Η Marfin Popular Bank που σήμερα κατέθεσε στο ΧΑΚ το πληροφοριακό της δελτίο για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου, έκλεισε σήμερα με απώλειες 2,44% στα €7,98 απορροφώντας το 29,5% του όγκου συναλλαγών που ανήλθε σε €26,4 εκ. Καταγράφει απώλειες 7% από την περασμένη βδομάδα.

Στα €3,04 με απώλειες ύψους 6,75% έκλεισε σήμερα η Ελληνική Τράπεζα. Η ΗΒ κατέγραψε συνολικά τις μεγαλύτερες απώλειες από όλες τις τράπεζες την τελευταία εβδομάδα ύψους 15,1%.

Όαση στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ήταν η μετοχή της Kithreotis Holdings που καταγράφοντας κέρδη 6,9% έκλεισε στα €0,31, αλλά και η μετοχή της Exelixi Investmen κλείνοντας με άνοδο 4,17% στο €1,25. Στην αντίπερα όχθη, τις μεγαλύτερες ζημιές κατέγραψαν οι μετοχές της Avacom Public και της Ocean Tankers που με πτώση 20% και 19,7% έκλεισαν στα €0,08 και €1,43 αντίστοιχα.

Όσον αφορά τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, όλοι κινήθηκαν πτωτικά με το δείκτη της Παράλληλης Αγοράς και του κλάδου των Ξενοδοχείων να καταγράφουν τις μεγαλύτερες ζημιές ύψους 3,94% και 3,5% αντίστοιχα. Οι αναλυτές αποδίδουν την πτώση αυτών των αγορών στο γενικό κλίμα που επικρατεί στο ΧΑΚ, όταν καταγράφουν απώλειες οι τράπεζες.

Τέλος, από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης μόλις 11 κινήθηκαν ανοδικά, 63 καθοδικά και 23 παρέμειναν αμετάβλητοι. Ο αριθμός των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ανήλθε σε 4574.

Του Σωκράτη Ιωακείμ