You are here

Κέρδη στις αγορές με φόντο τη ρωσο-ουκρανική συμφωνία

16/03/2022 13:49

Διευρύνονται τα κέρδη στα χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις προσπάθειες επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται σε ποσοστό 2,56%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 3,21% και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,31%.

Το ΧΑΚ καταγράφει κέρδη 1,01% και το ΧΑ άνοδο 5,66%.

Σύμφωνα με τους Financial Times, Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα δοκιμαστικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και ρωσική απόσυρση εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του.

Όπως αναφέρεται, η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία.

Ο Mykhailo Podolyak, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, δήλωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλάμβανε «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας» που καταλήφθηκε από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα είναι υποχρεωμένη να μείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Ο γραμματέας Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας είναι μια πιθανότητα. «Αυτή η επιλογή πραγματικά συζητείται τώρα και μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη», είπε ο Πεσκόφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, είπε ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» ήταν «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις διαπραγματεύσεις.

Οι επενδυτές περιμένουν παράλληλα τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve σήμερα το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, αναμένεται αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2018.

Το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 1,61% στα 98,05 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0997 δολ./ευρώ.

Οι ελπίδες από τις συνομιλίες σταθεροποιούν το ρούβλι.

Γ.Χ.