You are here

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση μετά τα αποτελέσματα της Κύπρου - Γ. Κυπρή: Βρισκόμαστε σε αναπτυξιακή φάση

18/05/2001 17:06
Κρίσιμη η σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρία μια μέρα μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων από την Τράπεζα Κύπρου. Η Κύπρου, παρουσίασε αύξηση 40% στα κέρδη μετά τη φορολογία με τα καθαρά κέρδη να φτάνουν τα £13,1 εκατομμύρια σε σύγκριση με τα £9,4 της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Σημαντικό στοιχείο στα αποτελέσματα ήταν η μεγάλη αύξηση 23,7% στα εισοδήματα από τόκους η οποία δημιούργησε και την αύξηση στην καθαρή κερδοφορία για την τριμηνία. Από την άλλη, χαρακτηριστικά μεγάλη ήταν και η αύξηση στις δαπάνες προσωπικού και στα Διοικητικά έξοδα τα οποία αυξήθηκαν κατά 19,6% στα £37,5 εκ έναντι των £31,3 εκατομμυρίων.

Η επίδραση της διάθεσης και επανεκτίμησης αξίων που κατέχονται για εμπορία στον λογαριασμό αποτελεσμάτων ήταν μικρότερη από το 2000 αφού οι ζημιές που επιβάρυναν την τράπεζα φέτος ήταν £1.9 εκ. σε αντίθεση με £4,8 εκ. το 2000. Όσον αφορά όμως τις επενδύσεις που κατέχονται προς πώληση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα (Μακροπρόθεσμες επενδύσεις) η εικόνα είναι διαφορετική αφού το έτος 2001 το Συγκρότημα είχε υποστεί ζημιές από επανεκτίμηση μέσω των αποθεματικών ύψους £10,8 εκ σε σύγκριση με £10,2 εκ. το 2000.

Τα λειτουργικά κέρδη εάν αυτά υπολογιστούν με τον ίδιο τρόπο που υπολογίστηκαν στα τελικά αποτελέσματα του 2000 παρουσιάζουν μια αισθητή άνοδο 10% και ανέρχονται στα £22 εκ για την τριμηνία του 2001 έναντι £20 εκ της τριμηνίας του 2000.

Το καθαρό κέρδος ανά μετοχή ανέβηκε στα 2,9 σεντ σε σχέση με 2,3 σεντ του 2000 ενώ το καθαρό λειτουργικό κέρδος ανά μετοχή μετά την αφαίρεση της φορολογίας παρουσιάζει μείωση και υπολογίζεται στα 3,3 σεντ ανά μετοχή την τριμηνία του 2001 σε σχέση με 3,4 σεντ ανά μετοχή το 2000.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου σε σεμινάριο επενδυτών, ο αναλυτής της SAFS Αλέκος Σεργίδης ανέφερε ότι τα καθαρά κέρδη αν και αυξημένα από τα περσινά εντούτοις δεν εντυπωσίασαν, μια και τα λειτουργικά κέρδη ανά μετοχή παρουσιάζονται μειωμένα από το 2000 ενώ η εκμετάλλευση των £200 εκ. που αντλήθηκαν από την Ελλαδική αγορά δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητική αφού δεν απέδωσε μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα.

O Χρηματοοικονομικός Διευθυντής του Συγκροτήματος κ. Γιάννης Κυπρής δήλωσε στη Stockwatch ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά τόσο όσον αφορά τα μεγέθη του Ισολογισμού όσο και σε απόδοση του Λογαριασμού αποτελεσμάτων.

Σε επισήμανση του Χρηματοοικονομικού Συντάκτη της Stockwatch για τη μικρή άνοδο των λειτουργικών κερδών παρά τη άντληση των £200 εκ. ο κ. Κυπρής ανέφερε ότι το Συγκρότημα βρίσκεται σε μια αναπτυξιακή φάση με τις επεκτάσεις στην Ελλάδα και Αυστραλία να βρίσκονται ακόμα υπό υλοποίηση και των οποίων τα οφέλη θα αρχίσουν αισθητά να παρουσιάζονται στους λογαριασμούς του Συγκροτήματος μέσα στο 2002 ενώ στο παρών στάδιο οι λογαριασμοί του Συγκροτήματος υπόκεινται στην αρνητική επίδραση της επεκτατικής στρατηγικής του Συγκροτήματος στο εξωτερικό. Εντούτοις, πρόσθεσε ότι παρά το κόστος των επεκτάσεων το Συγκρότημα κατάφερε να αυξήσει την κερδοφορία του το 2001.

Παράλληλα, σε ερώτηση για τι μη αναφορά του Συγκροτήματος σε λειτουργικά κέρδη στους τριμηνιαίους λογαριασμούς σε αντίθεση της μεγάλης έμφασης που δόθηκε σε αυτά στα τελικά αποτελέσματα του 2000, ο Χρηματοοικονομικός Διευθυντής ανέφερε ότι δόθηκε τόση έμφαση στα αποτελέσματα του 2000 ακριβώς γιατί η επίδραση των κερδών ή ζημιών από επενδύσεις στη διετία 1999 και 2000 ήταν συγκριτικά έντονη και έπρεπε να γίνει διαχωρισμός για καλύτερη ανάλυση. Όσον αφορά τα τριμηνιαία αποτελέσματα η επίδραση των επενδύσεων δεν ήταν μεγάλη γι αυτό κρίθηκε η χθεσινή παρουσίαση των λογαριασμών ως συγκρίσιμη.

Όσον αφορά την επίδραση του ΔΛΠ 39 στους Λογαριασμούς του 2001 ο κ. Κυπρής ανάφερε ότι η υιοθέτηση του ΔΛΠ 39 είχε πολύ μικρή επίδραση στα αποτελέσματα αφού κατά παράδοση το Συγκρότημα περνούσε τις κερδοζημιές από μακροπρόθεσμες επενδύσεις μέσο των αποθεματικών και όχι του Λογαριασμού κερδοζημιών.

Σε σχόλιο για τις σημαντικά μειωμένες εργασίές από τον ασφαλιστικό, ξενοδοχειακό και κτηματικό κλάδο σε αντίθεση με τον χρηματοοικονομικό τομέα ο κ. Κυπρής σημείωσε ότι όσον αφορά τον Ασφαλιστικό Κλάδο ο κύκλος εργασιών του 2000 συμπεριλάμβανε εισοδήματα από διάφορα επενδυτικά πακέτα "silver premium" των οποίων η ζήτηση δεν ήταν η ίδια το 2001. Για το ξενοδοχειακό τομέα ο κύκλος εργασιών μειώθηκε λόγο του τερματισμού της ζημιογόνας διαχείρισης του ξενοδοχείου Silver Sun στον Πρωταρά.

Τέλος, ο κ. Κυπρής παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την υπόλοιπη πορεία του Συγκροτήματος και πρόσθεσε ότι αναμένει σημαντική βελτίωση στα τελικά αποτελέσματα του 2001 από τα περσινά η οποία θα προέλθει κυρίως από τις υφιστάμενες δραστηριότητες αφού τα αισθητά οφέλη των επεκτάσεων θα αρχίσουν να φαίνονται στο 2002.