You are here

Με την προσοχή στραμμένη στα blue chips… και στην Αθήνα

27/06/2001 10:44
Κρίσιμη θα είναι η σημερινή συνεδρίαση για την μεσοπρόθεσμη πορεία της Κυπριακής κεφαλαιαγοράς μετά το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε χθες για τα τραπεζικά χαρτιά αλλά και τις αρνητικές διεθνείς συγκυρίες.

Από τη μια, η ανάκαμψη και η άνοδος 1.65% που σημείωσε χθες ο τραπεζικός κλάδος δημιουργούν προσδοκίες για επαναφορά των τραπεζών στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα, η Τράπεζα Κύπρου ήταν η πιο εμπορεύσιμη μετοχή της συνεδρίασης συγκεντρώνοντας όγκο πέραν των Λ.Κ. 2 εκατομμυρίων ο οποίος ξεπέρασε τον μέσο ετήσιο όγκο κατά Λ.Κ. 700,000. Η εμπορευσιμότητα της Λαϊκής Τράπεζας επίσης ξεπέρασε τον μέσο ετήσιο όγκο φθάνοντας το Λ.Κ. 1,34 εκατομμύριο.

Από την άλλη, η αυξημένη εμπορευσιμότητα του κλάδου, την οποία όλοι ανέμεναν για να προσδιορίσουν την μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς, συνδυάστηκε με αρνητικές διεθνείς συγκυρίες. Στην Ελλάδα ο Γενικός Δείκτης ΧΑΑ σημείωσε νέα σημαντική υποχώρηση αυξάνοντας τις απώλειες του τελευταίου διημέρου στο 5.5%. Οι ευρωπαϊκές αγορές επίσης υποχώρησαν σημαντικά με την Αγγλία να χάνει 1.9% και την Γαλλία 2.4%.

Τελικά, τον καθοριστικό ρόλο για την μετέπειτα πορεία της αγοράς πιθανόν να παίξει για ακόμα μια φορά η μετοχή της Globalsoft η οποία έκλεισε χθες με οριακά κέρδη. Σημαντικός παράγοντας για την πορεία της μετοχής θα είναι η έγκριση ή όχι του ψηφίσματος για αγορά ιδίων μετοχών στην επικείμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση. Εξίσου σημαντικό ρόλο για την πορεία της αγοράς αλλά και για τις αποδόσεις διαφόρων περιφερειακών μετοχών θα παίξουν και οι τοποθετήσεις των διαφόρων μεγάλων χαρτοφυλακίων εν' όψει της λήξης της πρώτης εξαμηνίας του 2001 την Παρασκευή.

Όσο αφορά τους εξωγενείς παράγοντες, η προσοχή στρέφεται σήμερα στην καθιερωμένη σύσκεψη της Νομισματικής Επιτροπής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά την οποία θα αποφασιστεί κατά πόσο θα μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια.