You are here

Μικρή πτώση στο ΧΑΚ σε μια περιορισμένης διάρκειας συνεδρία

25/10/2021 18:27

Με μικρή πτώση ξεκίνησε την βδομάδα το ΧΑΚ με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σε ποσοστό 0,30% κλείνοντας στις 65,59 μονάδες.
 
Πτώση 0,33% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κλείνοντας στις 39,16 μονάδες. Ο ημερήσιος τζίρος περιορίστηκε στις μόλις €7.956. Σημειώνεται ότι η συνεδρία τη Δευτέρα ήταν περιορισμένης διάρκειας, αφού οι συναλλαγές είχαν ξεκινήσει στις 15:15 όταν επιλύθηκε η τεχνική δυσλειτουργία που παρουσιάστηκε στο σύστημα διαπραγμάτευσης του ΧΑΚ, ΟΑΣΗΣ, η οποία είχε παρουσιαστεί νωρίτερα.

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες μόνο η Εναλλακτική Αγορά παρουσίασε μεταβολή υποχωρώντας σε ποσοστό 0,83%. Οι δείκτες της Κύριας Αγοράς, των Επενδυτικών Εταιρειών και των Ξενοδοχείων δεν παρουσίασαν μεταβολή.
 
Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι της Τσιμεντοποιΐας Βασιλικού με πτώση 3.479 (πτώση 3,08% - τιμή κλεισίματος €2,52). Ακολούθησαν οι μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας με €1.406 (χωρίς μεταβολή – τιμή κλεισίματος €0,82), της Atlantic Insurance Company Public Ltd με €1.162 (πτώση 3,13% -  τιμή κλεισίματος €1,55), της Petrolina (Holdings) Public Ltd με €1.076 (χωρίς μεταβολή – τιμή κλεισίματος €1,05) και της Τράπεζας Κύπρου με €830 (χωρίς μεταβολή – τιμή κλεισίματος €1,01).
 
Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 2 κινήθηκαν ανοδικά και τρεις παρέμειναν αμετάβλητες. Οι συναλλαγές περιορίστηκαν σε μόλις οκτώ.
 
Στο μεταξύ, το Χρηματιστήριο σε συνεργασία με τον Οργανισμό FTSERussell, ανακοινώνει προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και των συντελεστών της αγοράς την πιο κάτω τροποποίηση στους Κανόνες Λειτουργίας και Διαχείρισης του Δείκτη FTSE/CySE 20 η οποία θα έχει άμεση ισχύ.
 
Η τροποποίηση αυτή αφορά την παράγραφο 6.3.1 και ειδικότερα αναφέρεται στην γρήγορη εισαγωγή μετοχής στο Δείκτη FTSE/CySE 20. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος προσθήκης της  υποψήφιας προς ένταξη στο Δείκτη εταιρείας εξαρτάται από την διακριτική ευχέρεια του Διαχειριστή Αναφοράς, που συνήθως καθορίζεται την τέταρτη ημέρα διαπραγμάτευσης. Εφόσον η τέταρτη ημέρα διαπραγμάτευσης συμπέσει με τη περίοδο της αναθεώρησης του Δείκτη, η προσθήκη  της εταιρείας (fastentrant) στο Δείκτη θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την ημερομηνία αναθεώρησης του Δείκτη.
 
Αντίγραφο των επικαιροποιημένων κανόνων διαχείρισης και λειτουργίας του Δείκτη είναι διαθέσιμο από την ιστοσελίδα του ΧΑΚ στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.cse.com.cy/en-GB/regulated-market/market-indices/indices/ftse-cyse-20/