You are here

Morning Note: Και τώρα τι;

03/09/2001 07:51
Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στους χρηματιστηριακούς κύκλους μετά την αισθητή πτώση και την έντονη υποτονικότητα που χαρακτήρισε την συνεδρία της Παρασκευής. Λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου, η αγορά υποχώρησε κατά 1.25% σε νέο χαμηλό διετίας ενώ η επενδυτική δραστηριότητα περιορίστηκε στα ΛΚ 5,1 εκ. αρκετά πιο κάτω από τον μέσο ημερήσιο όγκο του Αυγούστου.

Τα αποτελέσματα

Αν και είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν ορθά συμπεράσματα, η πτωτική πορεία που ακολούθησε η χρηματιστηριακή αγορά την Παρασκευή απογοήτευσε αυτούς που ήλπιζαν ότι τα αποτελέσματα της Τρ. Κύπρου θα έδιναν το έναυσμα για αναστροφή της αρνητικής πορείας της Κυπριακής κεφαλαιαγοράς. Μπορεί τα αποτελέσματα να μετρίασαν τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τα αποτελέσματα της Λαϊκής (που επηρεάστηκε δυσμενώς από την πορεία του ΧΑΚ αλλά δεν εντυπωσίασαν. Η αύξηση 12% στα καθαρά κέρδη οφείλεται περισσότερο στην αύξηση των εσόδων από τόκους και λιγότερο στην αύξηση των λειτουργικών κερδών. Βέβαια, και οι δύο τράπεζες βρίσκονται σε αναπτυξιακή φάση όπως φαίνεται από την αύξηση που παρουσιάζουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Η πρόθεση τους να διατηρήσουν σταθερή μερισματική πολιτική επιβεβαιώθηκε από τις σχετικές ανακοινώσεις για το προμέρισμα το οποίο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Η αγορά πιθανόν να αναμένει να δει εάν η λήξη της κλειστής περιόδου θα αλλάξει την επενδυτική δραστηριότητα των fund managers των δύο τραπεζικών οργανισμών και των συνδεδεμένων τους εταιρειών.

Ο τζίρος

Η υποτονικότητα που χαρακτήρισε την συνεδρίαση της Παρασκευής είναι ίσως το πιο ανησυχητικό στοιχείο της βδομάδας. Οι χαμηλοί όγκοι διαψεύδουν τις προσδοκίες για αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των τραπεζών. Οικονομικοί αναλυτές απέδιδαν τους χαμηλούς όγκους του Αυγούστου στις καλοκαιρινές διακοπές και στην στάση αναμονής που τηρούσε η αγορά περιμένοντας την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των τραπεζών. Ο Αύγουστος ήταν ο πιο υποτονικός μήνας του 2001 αφού ο όγκος συναλλαγών έφθασε μόλις τα ΛΚ 140 εκατομμύρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι στα ΛΚ 5,2 εκατομμύρια της Παρασκευής περιλαμβάνονται συναλλαγές ύψους ΛΚ 1,4 εκατομμυρίου για μετοχές της Φάρμας Χατζηιωάννου και της Ρολάνδος.

Η Globalsoft

Οι αρνητικές εξελίξεις στην συνδεδεμένη AremisSoft δεν άφησαν ανεπηρέαστη την Globalsoft η οποία έπεσε την Παρασκευή σε νέο χαμηλό έτους, στα 24,3 σεντ, καταγράφοντας απώλειες-μαμούθ 14.3%. Η AremisSoft τέθηκε την Πέμπτη εκτός Nasdaq λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στην ανακοίνωση των εξαμηνιαίων της αποτελεσμάτων τα οποία, όπως η εταιρεία ανακοίνωσε, θα είναι ουσιωδώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις. Με βάση συναλλαγές που έγιναν «εκτός πατώματος» (ελεύθερη μετάφραση του “over the counter”) την Πέμπτη η μετοχή έκλεισε στο $1 χάνοντας πέραν του 90% της κεφαλαιουχικής της αξίας. Την Παρασκευή η μετοχή έκλεισε στα 81 σεντ πέφτοντας ενδοσυνεδριακά και στα 54 σεντ. Στις 30 Ιουλίου, την τελευταία μέρα που διαπραγματεύτηκε στο Nasdaq η μετοχή της AremisSoft είχε κλείσει στα $12.