You are here

Νέα άνοδος στο ΧΑΚ

28/06/2002 12:00
Απώλειες 29% το πρώτο εξάμηνο

Profit warning από USB

Νέα αναβολή στα ελεγμένα της MFS


Με οριακή άνοδο 0,4% έκλεισε τη χρηματιστηριακή βδομάδα ο Γενικός Δείκτης ΧΑΚ μειώνοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους στο 29%. Ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 0,5% περιορίζοντας τις ζημιές πρώτου εξαμήνου στο 24%.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας οι αυξημένοι όγκοι που παρουσίασαν οι μετοχές των δύο μεγάλων τραπεζών αλλά και οι νέες μεγάλες απώλειες που κατέγραψε η μετοχή της Λούης.

Η Universal Savings Bank προειδοποίησε ότι τα κέρδη πρώτου εξαμήνου θα είναι μειωμένα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά. Με βάσει πρόσφατη εγκύκλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι εκδότες πρέπει να δημοσιεύουν προειδοποιήσεις για αποκλίσεις των αποτελεσμάτων τους από τα προηγούμενα που ανακοινώθηκαν, εάν έχουν ενδείξεις ότι θα διαφέρουν. Η Universal Bank είναι η πρώτη εταιρεία που εκδίδει προειδοποίηση για τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου.

Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στο £1,063 εκ. με τον Τραπεζικό κλάδο να συγκεντρώνει το 1/3 της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας. Η πλέον εμπορεύσιμη μετοχή, με τζίρο 15,5% ήταν η Τράπεζα Κύπρου που έφτασε στη £1,57 με οριακή αύξηση 0,6%. Ακολούθησε η Λαϊκή με όγκο 12,6% και σημαντικά κέρδη 1,6%. Η CPB έκλεισε στη £1,27. Η Louis με τον τρίτο μεγαλύτερο τζίρο 8,9%, ήταν η μετοχή με την χειρότερη απόδοση της ημέρας, αφού σημείωσε μεγάλες ζημιές 4,1% και υποχώρησε στα 16,5 σεντ.

Ασυνήθιστη μπορεί να χαρακτηριστεί σήμερα η συμπερίληψη της επενδυτικής Laser στην πρώτη πεντάδα πιο εμπορεύσιμων τίτλων. Συγκεκριμένα η LAS, μια εταιρεία με εξαιρετικά μικρή κεφαλαιοποίηση (£312,500), συγκέντρωσε σήμερα όγκο 5,3%, ήτοι το 15,7% του εισηγμένου κεφαλαίου της, που οφείλετε σε προσυνεδριακή πράξη ύψους £56,4 χιλ. (1,946,931 μετοχές @ 2,9 σεντ). Η μετοχή έκλεισε στα 2,5 σεντ και στο –3,9%. Την πρώτη πεντάδα εμπορευσιμότητας συμπλήρωσε η μετοχή της Liberty (5,3%) που έκλεισε στα 32 σεντ με μεγάλη πτώση 3%.

Η Ελληνική Τράπεζα και η επενδυτική Αίαντας με κινητικότητα 4,5% και 4,3% αντίστοιχα έκλεισαν στα 77 σεντ και στα 9,2 σεντ, με την πρώτη να παραμένει αμετάβλητη και την δεύτερη να σημειώνει αισθητή άνοδο 1,1%. Η A&P Paraskevaides συγκεντρώνοντας το 3% του συνολικού όγκου και με οριακή αύξηση 0,6% έκλεισε στα 35,2 σεντ, ενώ η χρηματοοικονομική CLR με τζίρο 2,5% παρέμεινε στα 39,8 σεντ. Οι άλλες δύο μεγάλες χρηματοοικονομικές, Sharelink και SAFS, με εξαίρεση την χθεσινή συνάντηση, συνέχισαν την αρνητική πορεία των τελευταίων ημερών, με την SFS να πέφτει στα 11,6 σεντ (-3,3%) και την SAFS να υποχωρεί στο χαμηλότερο της σημείο (9,5 σεντ) από την ημέρα εισδοχής της, με ζημιές 4%. Τόσο η SFS, όσο και η SAFS συγκέντρωσαν μικρό τζίρο 1,5% και 0,8% αντίστοιχα.

Η εταιρεία C.A. Papaellinas μετά από τρεις μέρες στο πάτωμα, είχε σήμερα την πρώτη της πράξη (1000 μετοχές @ 46,7 σεντ) που την έφερε να κλείνει με απώλειες 15,1% σε σχέση με την τιμή έκδοσης της στο κοινό (55 σεντ). Η Athos Diamond που εισήχθηκε χθες, κατέγραψε σήμερα επίσης μεγάλες ζημιές 15,1% και υποχώρησε στα 28,7 σεντ. Το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού, τόσο για την CAP όσο και για την AD εστιάστηκε κυρίως στην πώληση των μετοχών {με βάση το βάθος των τίτλων (CAP) ( AD )}.

Άξια αναφοράς σήμερα και η ανακοίνωση της εταιρείας Marketrends, η οποία μεταθέτει για έβδομη φορά την έγκριση των τελικών της αποτελεσμάτων. Ο λόγος αναβολής για την συνεδρία που αναμενόταν να γίνει στις 21 Ιουνίου, ήταν η μη ύπαρξη απαρτίας.

Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης 55 σημείωσαν κέρδη, 44 απώλειες και 21 παρέμειναν αμετάβλητοι.