You are here

Νέα πτώση στο ΧΑΚ…

23/07/2002 12:23

- …παρά την ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη
- Η BOC έπεσε μέχρι την £1,35
- Μεγάλες απώλειες και για τις χρηματοοικονομικές


Η νέα μεγάλη πτώση που κατέγραψαν χθες οι διεθνείς κεφαλαιαγορές αλλά και το κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει στην εγχώρια αγορά πίεσαν εκ νέου τον χρηματιστηριακό δείκτη ο οποίος έπεσε στις 85,3 μονάδες και στο –0,9%, κλείνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό. Στα αξιοσημείωτα και της σημερινής συνεδρίασης, οι μεγάλες πιέσεις που δέχθηκε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία έπεσε ενδοσυνεδριακά στις £1,35 και στο –4,3%, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε που να εξηγεί τις μεγάλες απώλειες της μετοχής στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις. Ο δείκτης FTSE20 έκλεισε με ζημιές 0,9% στις 359 μονάδες.

Σύμφωνα με δηλώσεις στην Stockwatch, του κύριου Γαβριήλ Στύλλα, Διευθυντή Χρηματιστηριακών Συναλλαγών της Marketrends, η έντονα πτωτική πορεία που ακολουθεί ο δείκτης τις τελευταίες μέρες οφείλεται κυρίως στις ρευστοποιήσεις που παρατηρούνται ως επί το πλείστο στους περιφερειακούς τίτλους αλλά και κατά τις 2-3 τελευταίες μέρες στις τράπεζες. Τόνισε δε ότι η πτώση δεν οφείλεται στην πώληση τίτλων από μικροεπενδυτές αλλά, κατά την δική του άποψη, σε θεσμικούς που πωλούν για να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές και σε χρηματιστηριακά γραφεία ή εταιρείες που πωλούν για να καλύψουν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Ο κύριος Στύλλας ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, εάν η πτώση συνεχιστεί, σε 5 με 10 μονάδες χαμηλότερα από το σημερινό επίπεδο αρκετοί αδρανείς επενδυτές θα επανατοποθετηθούν, αφού οι τιμές θα είναι αρκετά ελκυστικές και τότε θα υπάρξει αναστροφή του κλίματος.

Ερωτηθείς για τις μεγάλες απώλειες που σημειώνει στις τελευταίες συνεδριάσεις η Τράπεζα Κύπρου αλλά και για τον υψηλό όγκο που συγκεντρώνει, ο Διευθυντής Χρημ. Συναλλαγών της MFS ανέφερε ότι οι απώλειες τόσο της BOC όσο και των άλλων τραπεζικών τίτλων οφείλονται κυρίως στην συνεχιζόμενη πτώση του ΧΑΚ που επηρεάζει με άμεσο αλλά και με έμμεσο τρόπο, τονίζοντας κυρίως την αύξηση των provision των τραπεζών για bad debts, την μείωση της ζήτησης δανείων για τοποθέτηση στο ΧΑΚ καθώς και το γεγονός ότι τα έσοδα των τραπεζών δεν έχουν την αναμενόμενη αύξηση. Για τον μεγάλο όγκο συναλλαγών που συγκεντρώνει η BOC ανέφερε ότι το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για θεσμικούς επενδυτές και για χρηματιστηριακά γραφεία που προβαίνουν σε πωλήσεις τίτλων, αποκλείοντας στο ελάχιστο το ενδεχόμενο τοποθέτησης μικροεπενδυτών.

Η συναλλακτική δραστηριότητα παρουσιάστηκε αισθητά αυξημένη με τον όγκο συναλλαγών να φθάνει στο £1,22 εκατ., που είναι ο μεγαλύτερος από τις 31 Μαΐου 2002. Οι τραπεζικοί τίτλοι συγκέντρωσαν πέραν του 60% του ημερήσιου τζίρου, με την Τρ. Κύπρου να είναι η πλέον εμπορεύσιμη μετοχή της ημέρας με όγκο 34%. Η BOC έκλεισε στη £1,39 με απώλειες 1,4%. Ακολούθησε η Λαϊκή Τράπεζα και το ΔΑΜ της Τρ. Κύπρου με όγκο 15,3% και 8,9% αντίστοιχα. Η CPB παρέμεινε στη £1,16 χωρίς μεταβολή ενώ το BOCw σημειώνοντας μεγάλες ζημιές 4,6% έπεσε στα 29,2 σεντ. Την πρώτη πεντάδα εμπορευσιμότητας συμπλήρωσαν οι Ελληνική Τράπεζα με κινητικότητα 3,7% και η Prochoice με 3,3%. Η HB έκλεισε στα 71 σεντ χωρίς μεταβολή και η PRO καταγράφοντας την χειρότερη απόδοση της ημέρας (-10,7%) έπεσε στα 10,9 σεντ.

Εξαιρετικά μεγάλες απώλειες 8,7% έκαστη σημείωσαν επίσης ακόμα δύο χρηματοοικονομικές εταιρείες, η SAFS και η Sharelink που μαζί με την PRO έριξαν τον κλάδο στο –2,4%. Η SAFS με όγκο 2,5% υποχώρησε στα 6,3 σεντ - χαμηλότερο σημείο από την ημέρα εισαγωγής της – και η SFS έκλεισε στα 9,4 σεντ με τζίρο 2,8%.

Η εταιρεία Megabet που σήμερα εξέδωσε ανακοίνωση για profit warning απώλεσε μεγάλο μέρος της κεφαλαιουχικής της αξίας (-12,9%) και έπεσε στα 8,8 σεντ με μικρό όγκο 0,3%.

Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης 33 κινήθηκαν ανοδικά, 48 πτωτικά και 23 παρέμειναν αμετάβλητοι.