You are here

Νέα πτώση στο ΧΑΚ - Χωρίς αγοραστές η Aqua Sol

17/08/2001 12:19
Νέα σημαντική υποχώρηση σημειώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου εν μέσω των έντονων ρευστοποιήσεων που παρατηρήθηκαν για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση στη μετοχή της Aqua Sol και στον ευρύτερο τουριστικό τομέα. Η Aqua Sol έχασε ΛΚ 18 εκατομμύρια από την κεφαλαιουχική της αξίας μέσα σε ενενήντα λεπτά αναγκάζοντας τον κλάδο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε άτακτη υποχώρηση (7.13%). Μεγάλες ζημιές 4.87% κατέγραψε και ο κλάδος των τουριστικών επιχειρήσεων κυρίως λόγω των απωλειών της Golden Sun η οποία υποχώρησε κατά 15%.

Οι πιέσεις που δέχθηκε η περιφέρεια έριξαν τον Γενικό Δείκτη στις 156,6 μονάδες (-1.6%) παρά τις τάσεις ανάκαμψης που παρουσίασε ενδοσυνεδριακά. Η μικρή υποχώρηση των τραπεζών περιόρισε τις απώλειες του δείκτη των 20 επίλεκτων τίτλων FTSE στο –0.86% (601 μονάδες).

Όλοι σχεδόν οι επιμέρους κλάδοι κινήθηκαν πτωτικά με αυτό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να καταγράφει μακράν τις μεγαλύτερες απώλειες της ημέρας. Η Aqua Sol έκλεισε στα 61 σεντ με απώλειες-μαμούθ 17.6% και με όγκο ΛΚ 1,4 εκατομμύρια., σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού. Μεγάλες απώλειες σημείωσε και στον τουριστικό κλάδο η συνδεδεμένη με την Aqua Sol, Golden Sun, κλείνοντας στα 78 σεντ και στο –15.22%.

Οι τράπεζες είχαν οριακή υποχώρηση 0.61% με την Κύπρου να υποχωρεί στις ΛΚ 2,09 με ζημιές 0.95% και την Λαϊκή να ανεβαίνει στη ΛΚ 1,68 με άνοδο 0.6%. Με δηλώσεις του στην Stockwatch ο Αρχιλογιστής του Συγκροτήματος κ. Χρίστης Χατζημιτσής διέψευσε τα δημοσιεύματα περί εξαγοράς της Γενικής Τράπεζας.

Χαρακτηριστικό των έντονα πτωτικών τάσεων που επεκράτησαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση είναι και το ότι από τους 161 τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης μόνο 33 κινήθηκαν ανοδικά ενώ 95 έκλεισαν με πτώση. Ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα φθάνοντας μόλις τα ΛΚ 6,4 εκατομμύρια.

Από την περασμένη Παρασκευή ο ΓΔ έχασε 1.3% ενώ ο FTSE έμεινε αμετάβλητος.