You are here

Νέα υποχώρηση στο ΧΑΚ ελέω τραπεζών - Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλη ο ΓΔ

04/07/2001 15:51
Νέα υποχώρηση σημείωσε σήμερα ο Γενικός Δείκτης ΧΑΚ, την πέμπτη συνεχόμενη, επηρεαζόμενος από τις απώλειες που σημείωσαν οι μετοχές των δύο μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων. Οι τάσεις ανάκαμψης που παρουσίασε η αγορά κατά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης σταδιακά υποχώρησαν με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης ΧΑΚ να ακολουθήσει μια σταθερά πτωτική πορεία που τον έφερε να κλείνει στις 174,9 μονάδες (-0.42%), στο χαμηλότερο του επίπεδο από τις 6 Απριλίου 2001. Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε και ο Δείκτης FTSE που έπεσε σε νέο χαμηλό έτους, στις 665,6 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1.07%.

Την μεγαλύτερη συμβολή στη πτώση τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και του FTSE είχε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου η οποία έπεσε σε νέο χαμηλό 52 βδ., στις ΛΚ 2,16 με σημαντικές απώλειες 1.82%. Σε νέο χαμηλό έτους έπεσε και η μετοχή της Λαϊκής η οποία έχασε 1.07% πέφτοντας στη ΛΚ 1,85.

"Η πτώση ήταν αναμενόμενη", δήλωσε στη Stockwatch ο αναλυτής της SAFS Αλέκος Σεργίδης, "αφού η αγορά σχημάτισε την εντύπωση ότι ορισμένες μετοχές θα δέχονταν πιέσεις μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου και μετά το κλείσιμο των λογαριασμών των μεγάλων χαρτοφυλακίων". "Σημαντική συμβολή στη πτώση", πρόσθεσε, "συνεχίζει να έχει η ψυχολογική σύνδεση των αρνητικών εξελίξεων στην AremisSoft με την Globalsoft και οι επακόλουθες ρευστοποιήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων".

Η κατρακύλα της Globalsoft δεν συνεχίστηκε, πάντως, σήμερα αφού η μετοχή έκλεισε στη ΛΚ 1,67 με οριακά κέρδη 0.6%. Η GLC ήταν η πιο εμπορεύσιμη μετοχή συγκεντρώνοντας το 17.23% του σημερινού τζίρου με 1.3 εκατ. μετοχές να αλλάζουν χέρια, το 1% σχεδόν του εκδοθέντος κεφαλαίου της εταιρείας.

Αισθητή υποχώρηση παρουσίασαν σήμερα και οι κλάδοι των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων επηρεασμένοι από τις αρνητικές πολιτικές εξελίξεις. Οι χθεσινές διαδηλώσεις και τα επεισόδια στο Ακρωτήρι ήταν ανάμεσα στα πρώτα θέματα του BBC.

Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα ΛΚ 13,1 εκατομμύρια.