You are here

Νευρικότητα στις αγορές στη σκιά της τουρκικής κρίσης

13/08/2018 18:37

Σε κλίμα αβεβαιότητας και νευρικότητας εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές, στη σκιά της ανυποχώρητης τουρκικής κρίσης που εντείνει τις ανησυχίες για επέκταση των επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στην τουρκική οικονομία.

Ιδιαίτερες πιέσεις δέχθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες περιλαμβανομένης της ισπανικής BBVA, της ιταλικής UniCredit και της γαλλικής BNP Paribas, που έχουν σημαντικές δραστηριότητες στην Τουρκία και δανεισμό σε δολάριο. Η Deutche Bank AG αναφέρεται και σε άλλες δύο ευρωπαϊκές τράπεζες με σημαντική παρουσία ή σχέση με την Τουρκία, την ING και την HSBC.

Την περασμένη Παρασκευή, οι Financial Times, έκαναν αναφορά σε ανησυχίες εκ μέρους του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, σε σχέση με την έκθεση τραπεζών στην τουρκική κρίση.

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα σε νέο χαμηλό 13 μηνών με τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών να κατέγραψαν περαιτέρω απώλειες με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια όπως κρατικά ομόλογα και το ιαπωνικό γιεν.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό ρεκόρ γύρω στο 11% πριν σημειώσει ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές που την έφερε να καταγράφει απώλειες περίπου 7% γύρω στις 6,87 λίρες ανά δολάριο ανακάμπτοντας ελαφρώς από το χαμηλό ρεκόρ του των 7,2 λιρών ανά δολάριο ενώ, το κόστος των τουρκικών κρατικών ομολόγων σκαρφάλωσε.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πέραν του 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος, χάνοντας ένα τρίτο της αξίας της την τελευταία εβδομάδα.

Στις σημαντικότερες εξελίξεις της ημέρας, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που περιλαμβάνουν  μείωση των απαιτήσεων για τραπεζικά αποθέματα σε λίρα, με στόχο την στήριξη της οικονομικής σταθερότητας.

Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας φαίνεται να έχει αναχαιτίσει τον πανικό εντούτοις, οι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν πιο αποτελεσματικές κινήσεις.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε κατά τη διάρκεια σημερινής του ομιλίας, ότι αναμένει να συνεχιστούν οι επιθέσεις στην οικονομία της Τουρκίας εντούτοις, προέβλεψε ότι η λίρα θα επιστρέψει σε λογικά επίπεδα σύντομα.

Χαρακτηρίζοντας την πτώση της τουρκικής λίρας αποτέλεσμα «πλεκτάνης» αντί οικονομικών δεδομένων, σημείωσε ότι η διάδοση ψευδών ειδήσεων για την οικονομία αποτελεί προδοσία και πως οι πρόσφατες αμερικανικές ενέργειες ήταν πισώπλατη μαχαιριά εναντίον της Άγκυρας.

Τις εξελίξεις σχολίασε σήμερα και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στέλνοντας μηνύματα στην τουρκική ηγεσία καθώς παρότρυνε την Τουρκία να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της κεντρικής της τράπεζας.

«Κανένας δεν έχει συμφέρον σε μια οικονομική αποσταθεροποίηση στην Τουρκία. Αλλά πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας» δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε περιοριστεί από την αντίθεση του Ερντογάν στην αύξηση του κόστους δανεισμού, κάτι που ο ίδιος θεωρεί ότι θα ενισχύσει τον πληθωρισμό.

Αυτή την ώρα ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης χάνει 0,33% και ο FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει πτώση κατά 0,24% ενώ ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει άνοδο 0,17%.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI που καταγράφει μετοχές σε 47 χώρες, υποχώρησε κατά 0,6% σήμερα το πρωί, καθοδηγούμενος από τις χθεσινοβραδινές απώλειες στην Ασία, στην Ευρώπη το πρωί και στις  αναδυόμενες αγορές ανά τον κόσμο.

Οι αμερικανικές αγορές παρουσίασαν σταθερή εικόνα κατά το άνοιγμα ενώ αυτή την ώρα σημειώνουν μικτά πρόσημα.

Σε μια άλλη εξέλιξη,  ο γερμανικός φαρμακευτικός όμιλος Bayer κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις σήμερα, σημειώνοντας βουτιά 10,4% μετά την καταδίκη του αμερικανικού γίγαντα Monsanto - τον οποίο η Bayer απέκτησε τον Ιούνιο - για το ζιζανιοκτόνο Roundup. Η μετοχή της Bayer οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της εδώ και πάνω από εννέα χρόνια.

Η μετοχή της Air France KLM σημείωσε βουτιά 4,5% αφού το μεγαλύτερο συνδικάτο των πιλότων της ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι πιθανόν να πραγματοποιηθούν περαιτέρω απεργίες εάν δεν ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις με τη διοίκηση για τους μισθούς.

Στο ΧΑΚ ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,54%  στις 74,27 μονάδες ενώ ο δείκτης FTSE 20 σημείωσε πτώση 0,56 στις 44,43 μονάδες.

Αρνητικά κινήθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι στον απόηχο της ανακοίνωσης συμφωνίας συμμετοχής της εταιρείας Emma Alpha στην αύξηση κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας με κεφάλαιο μέχρι €50 εκ.

Η μετοχή της Ελληνικής σημείωσε πτώση 2,41% με την τιμή να διαμορφώνεται στα €0,73 και τον όγκο συναλλαγών στις €414,3 χιλ.

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου υποχώρησε κατά 0,21% στο €2,335 με όγκο συναλλαγών v69,4 χιλ. Σύμφωνα με την Τράπεζα τα εξαμηνιαία οικονομικά της αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 23 Αυγούστου.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε στις €502,7 χιλ.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,10% στις 720,71 μονάδες και ο δείκτης FTSE έχασε 3,26% πέφτοντας στις 1902,12 μονάδες.

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch αναβάθμισε χθες σε "ΒΒ-" από "Β" την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Μ.Χ.