You are here

Πιέσεις στις αγορές λόγω κορωνοϊού

26/02/2020 13:38

Συνεχίζονται οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η εξάπλωση του νέου κορωναϊού στην Ευρώπη εντείνει τους φόβους για πανδημία.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν χθες 52 νέους θανάτους εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός ο οποίος εμφανίστηκε στο κεντρικό τμήμα της χώρας τον Δεκέμβριο, με τον απολογισμό να είναι ο χαμηλότερος των τριών εβδομάδων, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Εξάλλου καταγράφηκαν 406 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα, πλην των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Στην Ευρώπη η Ιταλία παραμένει η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα, με τις τοπικές αρχές να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για τον περιορισμό της εξάπλωσης. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα έχουν φτάσει πλέον τα 325, ενώ 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο οίκος DBRS αναφέρει σε σχόλιό του ότι δεδομένου του αρνητικού carryover στην ιταλική ανάπτυξη από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, της παγκόσμιας επιβράδυνσης, των μέτρων που έχουν επιβληθεί και υποθέτοντας πως ο δημόσιος φόβος αναφορικά με τον ιό δεν θα καταλαγιάσει γρήγορα, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την κατανάλωση, τότε η Ιταλία θα μπορούσε κάλλιστα να βιώσει μια τεχνική ύφεση, δηλαδή δυο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. 

Νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε Γαλλία, Αυστρία, Ισπανία, Ελβετία και Κροατία, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι ο κορωναϊός εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού καταγράφηκε και στην Ελλάδα. Πρόκειται για 38χρονη Ελληνίδα που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Η γυναίκα είναι σε καλή σχετικά κλινική κατάσταση και νοσηλεύεται σε απομόνωση σε θάλαμο αρνητικής πίεσης νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

Για έξαρση του κορωνοϊού προετοιμάζεται η Βρετανία. Το σχέδιο των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου για την περίπτωση έξαρσης του κορωνοϊού προβλέπει κλείσιμο σχολείων και περιορισμούς στις μετακινήσεις ανά τη χώρα.

Ο γερμανικός DAX χάνει 1,74%, ο γαλλικός CAC-40 υποχωρεί κατά 1,25% ενώ απώλειες 0,82% σημειώνει και ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφοντας απώλειες για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση.

Μεγάλες απώλειες σημειώνουν και τα futures της αμερικανικής αγοράς.

Η επιδημία του κοροναϊού αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα εταιρικά κέρδη. Η γαλλική εταιρεία τροφίμων Danone προειδοποίησε σήμερα για ένα «ευμετάβλητο και αβέβαιο» 2020, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot εκτίμησε ότι η ευρωπαϊκή αγορά θα επιβραδύνει τους επόμενους μήνες. Αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις της περιμένει και η βρετανική εταιρεία αλκοολούχων ποτών Diageo.

Απώλειες κατέγραψαν το πρωί και οι ασιατικές μετοχές καθώς η αμερικανική προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς για προετοιμασία για μια πιθανή πανδημία κορωνοϊού έπληξε πάλι τη Wall Street.

Σύμφωνα με το Reuters, οι χρηματιστηριακές αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν χάσει  3,33 τρισεκατομμύρια δολάρια αξίας κατά τις τελευταίες τέσσερις συνεδρίες διαπραγμάτευσης, όπως μετράται από τον δείκτη MSCI για ολόκληρο τον κόσμο .

Η ασθένεια πιστεύεται ότι προέρχεται από μια αγορά που πωλεί άγρια ζώα στην κινεζική πόλη Wuhan στα τέλη του περασμένου έτους και έχει μολύνει περίπου 80.000 ανθρώπους και σκότωσε πάνω από 2.700, η συντριπτική πλειοψηφία στην Κίνα.

Γ.Χ.