You are here

Πλήρης ανάκαμψη διεθνών χρηματιστηρίων

11/08/2020 15:56

Έτοιμη να ανοίξει σε εντυπωσιακό υψηλό όλων των εποχών πριν από την αναταραχή στην αγορά που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, είναι η Wall Street.

Τα futures του S&P 500 δείχνουν άνοδο 0,6% στις πρώτες συναλλαγές των ΗΠΑ μια ημέρα μετά το κλείσιμο του δείκτη εντός του 1% της ιστορικής αιχμής που έφτασε τον Φεβρουάριο προτού οι φόβοι για τον Covid-19 καταλάβουν τις αμερικανικές και παγκόσμιες αγορές.

Οι διεθνείς μετοχές σημείωσαν επίσης άνοδο την Τρίτη, με το Stoxx 600 της Ευρώπης να αυξάνεται 2,1% και το FTSE του Λονδίνου 100 να αυξάνεται κατά 2,4%. Ο ευρύς δείκτης αγορών MSCI στην Ασία σημείωσε άνοδο 1,1%.

Η εμπιστοσύνη της αγοράς ενισχύθηκε από ένα φράγμα νομισματικών και φορολογικών κινήτρων, καθώς και τις αυξανόμενες ελπίδες για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του Covid-19.

Η Ρωσία δήλωσε την Τρίτη ότι ενέκρινε το εμβόλιο για χρήση πέρα από κλινικές δοκιμές, ενώ άλλα εμβόλια που αναπτύσσονται από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει υποσχέσεις.

Η Goldman Sachs έχει προβλέψει ότι ο κύριος ρυθμιστής φαρμάκων των ΗΠΑ θα εγκρίνει ένα εμβόλιο Covid-19 πριν από το τέλος του 2020. Η Rachel Winter, αναπληρωτής διευθυντής επενδύσεων στη Killik & Co, δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Ρωσίας «υπενθύμισε στους ανθρώπους ότι ένα εμβόλιο βρίσκεται στο δρόμο».

Οι μετοχές σε ταξιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες έχουν υποστεί μείωση λόγω του κορωνοϊού, ήταν μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων την Τρίτη. Η μητρική εταιρεία British Airways International Airlines Group και το κρουαζιερόπλοιο Carnival σημείωσαν άνοδο 8% και η InterContinental Hotels σημείωσε άνοδο σχεδόν 5%.

Το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 4% από το υψηλό όλων των εποχών στις 6 Αυγούστου. Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ, μειώθηκε 0,4% καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται παραδείγματα κατά τη διάρκεια στιγμών αβεβαιότητας.

Οι επενδυτές παρέμειναν επίσης προσεκτικά αισιόδοξοι ότι οι αμερικανοί νομοθέτες θα ξεπεράσουν το αδιέξοδο στο Κογκρέσο για να περάσουν ένα νέο πακέτο υποστήριξης που θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω το οικονομικό πλήγμα από το Covid-19.

Ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στο Goldman, δήλωσε ότι φαίνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί «δεν είναι πλέον τόσο μακριά». Ο κ. Hatzius αναμένει από τους νομοθέτες να συμφωνήσουν έως τον Σεπτέμβριο ένα φορολογικό πακέτο αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κέρδη καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει κέρδη 2,1% στις 372 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύεται κατά 2,5% στις 6.203 μονάδες, κατά 2,77% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.045 μονάδες και κατά 2,65% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 13.023 μονάδες.

Της Γεωργίας Χαννή