You are here

Σερί πτώσεων εν αναμονή της BOC

14/10/2003 13:11
Η υποτονικότητα και η μικρή πτώση των χρηματιστηριακών αξιών ήταν και σήμερα τα βασικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, με το γενικό δείκτη να υποχωρεί στις 87,8 μονάδες καταγράφοντας νέες μικρές απώλειες 0.2%.

«Είναι προφανής η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος από το χρηματιστηριακό πάτωμα» είπε στη StockWatch ο Διευθυντής Χρηματιστηριακών Συναλλαγών της Ελληνική Επενδύσεις, Συμεός Συμεού. «Οι επενδυτές φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής εν όψει της εξάσκησης των ΔΑΜ της Τράπεζας Κύπρου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το σχετικό dilution που θα προκύψει από την εξάσκηση των ΔΑΜ και οι πωλήσεις στις οποίες προβαίνουν αρκετοί για να έχουν τα χρήματα να εξασκήσουν τα ΔΑΜ, φαίνεται να εξηγούν τις πιέσεις που δέχεται η μετοχή τον τελευταίο καιρό».

Από τις 6 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η πτωτική πορεία του ΧΑΚ, η Τράπεζα Κύπρου έχασε 5% ή 7 σεντ, υποχωρώντας από τη £1,41 στη £1,34 που έκλεισε σήμερα (-1.47%).

«Η προσοχή στρέφεται πλέον και στα εννιαμηνιαία αποτελέσματα που θα καταδείξουν την πορεία του ευρύτερου τραπεζικού κλάδου και των εισηγμένων εταιρειών» πρόσθεσε ο κ. Συμεού. «Η ανακοίνωση των εννιαμηνιαίων της Interfund σε μια βδομάδα θα μας δώσει τις πρώτες ενδείξεις για τις επενδυτικές εταιρείες. Ήδη έχουμε το θετικό profit warning της Αθηνά», κατέληξε ο κ. Συμεού.

Στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών στάθηκε και ο χρηματιστής της Francoudi & Stephanou Financial Services, Ευάγγελος Τρύφωνος. Αναφερόμενος στην υποτονικότητα που παρουσιάζει η Κάμπου, ο κ. Τρύφωνος είπε: «Δεν έγινε κάτι για να αλλάξουν τα fundamentals των εισηγμένων εταιρειών, ούτως ώστε να υπάρχει μακροπρόθεσμα αλλαγή πορείας στο ΧΑΚ. Οι εταιρείες που ανακοίνωσαν καλά κινήθηκαν ανοδικά και βρίσκονται σε αισθητά πιο ψηλά επίπεδα από ότι προηγουμένως, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές δεν είχαν ανάλογη κίνηση. Ενόσον τα θεμελιώδη στοιχεία δεν παρουσιάζουν αλλαγή, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η εικόνα που παρουσιάζει το ΧΑΚ».

Χαρακτηριστικό της υπονοτικότητας που παρουσίασε και σήμερα το χρηματιστηριακό πάτωμα και το ότι ο όγκος συναλλαγών μόλις που έφθασε το μισό εκατομμύριο. Θα ήταν δε, αισθητά χαμηλότερος χωρίς την ανταλλαγή προσυμφωνημένων πακέτων.

Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευση, 22 κινήθηκαν ανοδικά, 36 πτωτικά και 20 έκλεισαν χωρίς μεταβολή.