26/08/2003 12:50

· Τζίρος £2,9 εκατ.
· Τι λεν οι χρηματιστές
· Δεν άντεξε η BOC
· Ζημιές 6% για Ελληνική
· Στις 6μμ τα αποτελέσματα CPB


Φρένο στο σερί των οκτώ διαδοχικών ανόδων «πάτησε» σήμερα ο γενικός δείκτης αφού στάθηκε αδύνατο να κρατήσει τα συσσωρευμένα κέρδη των τελευταίων βδομάδων. Οι ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν για τίτλους της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΑ ήταν η αφορμή για ανάλογες ρευστοποιήσεις και στο ΧΑΚ που συμπαρέσυραν και την υπόλοιπη αγορά σε πτώση.

Ο γενικός δείκτης έπεσε στις 92,8 μονάδες με σημαντικές ζημιές 1.6% και ο FTSE υποχώρησε στις 385 μονάδες με απώλειες 2%. Η μετοχή της BOC, που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και στη £1,61 έκλεισε τελικά στη £1,57 με ζημιές 0.6% και με το 32% του σημερινού τζίρου. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑΚ η μετοχή στο ΧΑΑ παρουσίαζε ζημιές 2% με 700 χιλιάδες μετοχές να αλλάζουν χέρια, αρκετά περισσότερες από ό,τι στην Κύπρο. Αντίθετα το ΔΑΜ της Τράπεζας Κύπρου κράτησε αρκετά από τα κέρδη της ημέρας κλείνοντας στα 28,1 σεντ με μεγάλη άνοδο 9% και με το 28% του σημερινού τζίρου.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίας η παραμονή του όγκου συναλλαγών σε σχετικά ψηλά επίπεδα. Ο όγκος έφθασε τα £2,9 εκατ. και ήταν ο ψηλότερος από τις 16 Δεκεμβρίου 2002.

Τι λεν οι χρηματιστές

Σήμερα παρουσιάστηκε έντονα το φαινόμενο του profit taking», είπε ανώνυμα στη StockWatch γνωστός χρηματιστής. «Βλέποντας την ασταθή πορεία που ακολουθεί το ΧΑΑ σήμερα κάποιοι επέλεξαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους και να περιμένουν», πρόσθεσε.

«Οι πωλήσεις μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΑ λόγω arbitrage φαίνεται να συνεχίστηκαν και σήμερα», ανέφερε άλλος χρηματιστής. «Κάποιοι φαίνεται να πωλούσαν μετοχές της BOC στη Σοφοκλέους και να αγόραζαν το ΔΑΜ της BOC στην Κύπρο, εκμεταλλευόμενοι τη σχετική διαφορά που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ της μετοχής και των ΔΑΜ + την τιμή εξάσκησης», είπε χαρακτηριστικά.

Άλλοι όμως απέδωσαν την πτώση της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στην Κάμπου σε ανταλλαγή μετοχών της BOC στο ΧΑΚ με ΔΑΜ. «Κάποιος που έχει την μετοχή της BOC μακροπρόθεσμα», επανέλαβε γνωστός χρηματιστής, «μπορεί να την πωλήσει, να αγοράσει ΔΑΜ, να το εξασκήσει και να καταλήξει με τον ίδιο αριθμό μετοχών και μικρό όφελος στην τσέπη».

Η αγορά

Μελανό σημείο της σημερινής συνεδρίας οι μεγάλες πιέσεις που δέχθηκε η μετοχή της Λαϊκής που στις 6 το απόγευμα ανακοινώνει τα εξαμηνιαία της αποτελέσματα. Η μετοχή έκλεισε στη £1,23, τέσσερα σεντ πιο κάτω από χθες, με ζημιές 3.2% και με 125 χιλιάδες τίτλους να αλλάζουν χέρια.

Η μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας επίσης δέχθηκε έντονες πιέσεις πέφτοντας 5 σεντ ή 5.9% στα 64 σεντ.

Την κατιούσα πήρε και ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με τις τρεις πιο εμπορεύσιμες μετοχές του κλάδου να παρουσιάζουν σημαντικές ζημιές. Η μετοχή της MFS έκλεισε με απώλειες 9.3% στα 3,9 σεντ, η SFS έκλεισε στα 7,1 σεντ και στο –7.8% και η SAFS επίσης στα 7,1 σεντ με ζημιές 6.6%. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε την Τρίτη πρόστιμο £5,000 στη Severis & Athienitis Securities, αφού μετά από έρευνα στα γραφεία του Μέλους το Φεβρουάριο, διαπίστωσε ότι στα βιβλία τους παρουσιάζονταν μη συμφιλιωμένα ποσά (unreconciled items) από συναλλαγές κυρίως του 1999.

Οι πλείστοι κλάδοι παρουσίασαν ζημιές με την Globalsoft να υποχωρεί στα 9,7 σεντ μετά το ξέφρενο ράλι των τελευταίων βδομάδων, χάνοντας 7.6%.

Χαρακτηριστικό της εικόνας που αποτυπώθηκε στο ταμπλό και το ότι από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης, μόλις 25 κινήθηκαν ανοδικά σε σύγκριση με 77 που έκλεισαν με απώλειες και 15 που δεν παρουσίασαν καμία απολύτως μεταβολή.