You are here

Σημαντικές απώλειες στο ΧΑΚ ελέω τραπεζών και πληροφορικής - Νέο αρνητικό ρεκόρ για Globalsoft

25/06/2001 12:09
Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η βδομάδα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου επηρεαζόμενη κυρίως από τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν τα τραπεζικά χαρτιά και η μετοχή της Globalsoft. Εν τη απουσία σημαντικών ανακοινώσεων, ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε στο ίδιο χαμηλό επίπεδο με αυτό της Παρασκευής πέφτοντας στα Λ.Κ. 11,6 εκατομμύρια.

Τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE ξεκίνησαν με απώλειες και ακολούθησαν σταθερά πτωτική πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο Γενικός Δείκτης ΧΑΚ έκλεισε τελικά στις 185,44 μονάδες με απώλειες 176%, στο χαμηλότερο σημείο του μήνα ενώ ο FTSE έπεσε στις 717 μονάδες με απώλειες 1.66%.

Οι τράπεζες δέχθηκαν νέες πιέσεις υποχωρώντας (σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία) κατά 1.74% και συγκεντρώνοντας αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι τέσσερις τραπεζικοί τίτλοι συγκέντρωσαν συνολικά το 11% του συνολικού τζίρου με την Ελληνική να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις στον κλάδο πέφτοντας στη Λ.Κ. 1,04 ή 3.7%. Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε και η Λαϊκή Τράπεζα κλείνοντας κάτω από τις Λ.Κ. 2,00, στη Λ.Κ. 1,99 με απώλειες 1.49%. Η Τράπεζα Κύπρου έκλεισε στις Λ.Κ. 2,33 με απώλειες 0.85% ενώ ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει στις Λ.Κ. 2,31.

Η μετοχή της Globalsoft έκλεισε σε νέο χαμηλό έτους πέφτοντας στις Λ.Κ. 2,09 και καταγράφοντας μεγάλες απώλειες 7.11%. Η μετοχή συγκέντρωσε το 11% του σημερινού τζίρου, τον δεύτερο μεγαλύτερο μετά τη Δήμητρα. Ο κλάδος της Πληροφορικής σημείωσε τις μεγαλύτερες σημερινές απώλειες χάνοντας 5.49%.

Αίσθηση προκάλεσε σήμερα η απόφαση του ΧΑΚ να αναστείλει τη διαπραγμάτευση των εταιρειών Ήρα, Κύκνος και Sharelink μετά από αίτημα τους. Οι διοικήσεις των τριών εταιρειών απέστειλαν επιστολές στο ΧΑΚ με την οποία ζητούσαν την αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων τους χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουν τους λόγους. Το ΧΑΚ ενέκρινε το αίτημα τους με ισχύ από σήμερα.