You are here

Στις 86 μονάδες το ΧΑΚ

22/07/2002 12:17
- Μεγάλες απώλειες για τράπεζες

Με μεγάλες απώλειες ξεκίνησε την χρηματιστηριακή εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την επιδεινούμενη κατάσταση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και εν μέσω ανησυχιών για τα αποτελέσματα των τραπεζών. Οι τράπεζες κατέγραψαν στο σύνολο τους ζημιές 4,2% σπρώχνοντας τον FTSE στο χαμηλότερο επίπεδο από την ημέρα σύστασης του (362,3 μονάδες) και στο –4%. Ο ΓΔ με ζημιές της τάξης του 2,8% υποχώρησε στις 86,1 μονάδες και στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Οκτωβρίου 1998.

Η Stockwatch επικοινώνησε σήμερα με τον Εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Prochoice, κύριο Στέφανο Χαϊλή ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η αγορά έχει φτάσει σε επίπεδα υποτίμησης που είναι παρά πολύ χαμηλά σε σχέση με τις πραγματικές αξίες των εταιρειών. Η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος αντικατοπτρίζεται καθαρά στους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, με τους αγοραστές να είναι διστακτικοί αφού εκτιμούν ότι δεν έχουν οτιδήποτε να χάσουν περιμένοντας και έτσι οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει για πωλήσεις, τότε αναπόφευκτα σπρώχνει την αγορά προς τα κάτω. Αυτό συνέβη και σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κύριου Χαϊλή, σε σύμπραξη και με το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την πρόσφατη πτώση του επίπεδου αντίστασης των 90 μονάδων.

Ο Εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Prochoice, τόνισε επίσης ότι στα επίπεδα που έχει φτάσει σήμερα η αγορά παρουσιάζει αξιόλογες ευκαιρίες για μακροπρόθεσμη επένδυση και ήδη βρισκόμαστε αρκετά κοντά στον καλούμενο «πάτο». Όσο για την έντονα πτωτική πορεία που κατέγραψαν σήμερα οι τράπεζες, ο κύριος Χαϊλής επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι, ναι μεν οι τραπεζικοί τίτλοι κινήθηκαν σήμερα πτωτικά , αλλά η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων μηνών παρουσιάστηκε στην περιφέρεια. Οι απώλειες που υπέστησαν οι Τράπεζες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιδίου, οφείλονται εν μέρει στην ανησυχία για τα αποτελέσματα των τραπεζών αλλά και σε μεγάλο βαθμό στο γενικότερο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο πάτωμα.

Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις £861 χιλ. με τις δύο μεγάλες τράπεζες να συγκεντρώνουν πέραν του 42% του ημερήσιου τζίρου. Η Τρ. Κύπρου που ήταν η πλέον εμπορεύσιμή μετοχή της ημέρας (25%) κατρακύλησε στη £1,41 σεντ, χάνοντας 7 σεντ και μειώνοντας την κεφαλαιουχική της αξία κατά 4,7%. Το σημερινό σημείο κλεισίματος είναι το χαμηλότερο για την μετοχή κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Η Λαϊκή Τράπεζα, με τον δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας 17,9% υποχώρησε επίσης στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών (ήτοι £1,16), καταγράφοντας μεγάλες ζημιές 3,3% ή άλλως 4 σεντ.

Ο μοναδικός τίτλος που κατέγραψε άνοδο, συγκεντρώνοντας τζίρο άνω των £15 χιλ. ήταν σήμερα το χρεόγραφο FWWD της Woolworth. Το FWWD με εντυπωσιακό όγκο 12,1%, που οφειλόταν σε πακέτο των 100 χιλ. χρεογράφων στην τιμή της £1,042, έκλεισε με άνοδο 0,7% στη £1,042. Αξιόλογο τζίρο 5,9% συγκέντρωσε σήμερα και η Confine που παρέμεινε στα 70 σεντ χωρίς μεταβολή. Την πρώτη πεντάδα εμπορευσιμότητας συμπλήρωσε το ΔΑΜ της Τράπεζας Κύπρου (4,8% επί του συνολικού όγκου) που έπεσε στα 30,6 σεντ καταγράφοντας την χειρότερη απόδοση της ημέρας (-11,8%).

Στον χρηματοοικονομικό κλάδο, οι εταιρείες Sharelink και SAFS σημείωσαν μεγάλες απώλειες 7,2% και 6,8% αντίστοιχα με την πρώτη να υποχωρεί στα 10,3 σεντ με τζίρο 1,5% και την δεύτερη στα 6,9 σεντ με το 1,6% του όγκου. Η CLR κατά την πρώτη μέρα επαναδιαπραγμάτευσης της – εκτός πατώματος για 16 συναντήσεις λόγω εισαγωγής της στο Κεντρικό Μητρώο – κατέγραψε μεγάλες απώλειες 5,5% και έπεσε στα 37,6 σεντ με αμελητέο όγκο 0,2%. Ζημιές της τάξης του 5% σημείωσε και η Louis που υποχώρησε στο χαμηλότερο της σημείο κατά τα τελευταία δύο χρόνια (13,2 σεντ). Η LCL συγκέντρωσε μικρό τζίρο 1,8%.

Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης 24 σημείωσαν κέρδη, 70 ζημιές και 11 παρέμειναν αμετάβλητοι.