You are here

Συνεδρίαση-ασανσέρ στο ΧΑΚ - Οι τράπεζες επιστρέφουν στο προσκήνιο

26/06/2001 13:42
Με αισθητά κέρδη έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑΚ η οποία χαρακτηρίσθηκε από ιδιαίτερα έντονες διακυμάνσεις και από αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες.

Ο Γενικός Δείκτης ΧΑΚ ξεκίνησε τη συνεδρίαση με σημαντικές απώλειες, στις 183,6 μονάδες για να ανακάμψει όμως κατά το πρώτο ημίωρο και να βρεθεί στο ίδιο επίπεδο με το χθεσινό κλείσιμο. Το νέο κύμα ρευστοποιήσεων που ξεκίνησε μετά τις 11 έφερε τον Γενικό Δείκτη ξανά στις 184 μονάδες προτού το αγοραστικό ενδιαφέρον που παρατηρήθηκε στους τραπεζικούς τίτλους οδηγήσει σε νέα ανάκαμψη που έφερε το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 186,88 μονάδες με αισθητή άνοδο 0.68% και τον Δείκτη FTSE/CySE 20 στις 725,48 μονάδες με κέρδη 1.12%.

Πέραν των σημαντικών διακυμάνσεων που σημειώθηκαν, η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίσθηκε επίσης από το ιδιαίτερα αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε για τους τραπεζικούς τίτλους. Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου συγκέντρωσε το μεγαλύτερο τζίρο στον κλάδο αφού 880,000 μετοχές της άλλαξαν χέρια. Παρά τις αρχικές απώλειες η μετοχή έκλεισε στις Λ.Κ. 2,35 με ενδοσυνεδριακά κέρδη 3%. Σημαντική ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη σημείωσε και η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας η οποία βρέθηκε πλησίασε το χαμηλότερο επίπεδο του έτους πέφτοντας στη Λ.Κ. 1,94 αλλά τελικά αναρριχήθηκε στις Λ.Κ. 2,03 με κέρδη 2.01% από το χθεσινό κλείσιμο. Την μεγαλύτερο άνοδο στον κλάδο είχε η Ελληνική που έκλεισε στη Λ.Κ. 1,07 με αύξηση 2.88%.

Παρά την άνοδο που κατέγραψαν οι τράπεζες, η μετοχή της Globalsoft δεν σημείωσε ιδιαίτερη μεταβολή παρατείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει για την πορεία της μετοχής. Η Globalsoft έκλεισε στις Λ.Κ. 2,10 με οριακή άνοδο 0.48% συγκεντρώνοντας το 10% του σημερινού όγκου, τον δεύτερο μεγαλύτερο.

Ο όγκος συναλλαγών παρουσίασε σημαντική αύξηση φθάνοντας τα Λ.Κ. 17 εκατομμύρια, 23% εκ των οποίων αφορούσαν τραπεζικούς τίτλους. Η Τράπεζα Κύπρου ήταν η πιο εμπορεύσιμη μετοχή της σημερινής συνεδρίασης συγκεντρώνοντας το 12% του τζίρου.