You are here

Τα μάτια καρφωμένα στην Aqua Sol

20/08/2001 15:10
Με την προσοχή να είναι στραμμένη στην Aqua Sol ξεκινά η χρηματιστηριακή βδομάδα στην Κάμπου μετά τις μεγάλες απώλειες που δέχθηκε τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις η ξενοδοχειακή εταιρεία οδηγώντας τον ΓΔ σε σημαντική πτώση. Μέσα σε δύο μέρες η Aqua Sol έχασε το 25% ή ΛΚ 51 εκατομμύρια από την κεφαλαιουχική της αξία υποχωρώντας από τα 81 στα 61 σεντ και κλείνοντας την βδομάδα χωρίς αγοραστές. Από το ψηλό των 94 σεντ που είχε φθάσει η μετοχή τον Ιούνη μετά την ανακοίνωση της μερικής εξαγοράς της από την Βρετανική Air Tours η Aqua Sol χάνει 35%. Η εξαγορά είχε καθοριστεί στην τιμή έκδοσης της μετοχής στο κοινό, στα 50 σεντ.

Η Globalsoft

Οι μεγάλες απώλειες της Aqua Sol μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θυμίζουν την κατρακύλα της Globalsoft η οποία πριν τρεις μήνες ήταν εκ των πέντε μεγαλυτέρων εταιρειών του ΧΑΚ. Την βδομάδα που πέρασε οι διακυμάνσεις της Globalsoft περιορίστηκαν μεταξύ 37 και 42 σεντ και ήταν οι μικρότερες των τελευταίων τριών μηνών. Η αγορά φαίνεται πάντως να προεξόφλησε τις αρνητικές εξελίξεις στην συνδεδεμένη εταιρεία AremisSoft, αφού η μετοχή της Globalsoft δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την ανακοίνωση των νέων παραιτήσεων και των απωλειών σημαντικών εγγράφων που αφορούν τις διεθνείς δραστηριότητες της AremisSoft.

Εν τω μεταξύ, το θέμα των προβλέψεων της Globalsoft για το 2001 εξακολουθεί να αιωρείται αφού από τη μια ο Πρόεδρος της δήλωσε στην γενική συνέλευση της 9ης Αυγούστου ότι οι διεθνείς και οι εγχώριες συνθήκες καθιστούν αδύνατη την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων κερδών (ΛΚ 21,7 εκ.) και από την άλλη δεν έχει γίνει επίσημη αναθεώρηση των προβλέψεων και δεν έχει δοθεί profit warning από την εταιρεία στο ΧΑΚ. Το θέμα πιθανόν να ξεκαθαρίσει οριστικά στις 24 Αυγούστου, κατά την ετήσια και έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας κατά τις οποίες οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν τους λογαριασμούς του 2000 και την αγορά ιδίων μετοχών.

Οι τράπεζες

Και ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί αυτή τη βδομάδα στους τίτλους της Aqua Sol και της Globalsoft, το ενδιαφέρον για τραπεζικούς τίτλους θα αναθερμανθεί ενόσω πλησιάζουμε τις ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων τους αποτελεσμάτων. Η Λαϊκή θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της στις 28 Αυγούστου και η Τρ. Κύπρου στις 30 Αυγούστου ενώ αυτή τη βδομάδα αναμένεται και η σχετική ανακοίνωση για την ημερομηνία των αποτελεσμάτων της Ελληνικής. Πέρσι η Ελληνική ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της στις 29 Αυγούστου.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τραπεζών του περασμένου εξαμήνου, οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την επίδραση της μείωσης των επιτοκίων στα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου διίστανται. Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι οι τράπεζες χάνουν από την μείωση λόγω της διαφοράς στους όρους των δανείων και των καταθέσεων. Ενώ τα πλείστα δάνεια είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο, πολλές καταθέσεις είναι με σταθερό. Επομένως οι τράπεζες πληρώνουν τους ίδιους τόκους και χάνουν από το δανειστικό επιτόκιο. Άλλοι εκτιμούν ότι οι τράπεζες ευνοούνται από τη μείωση φέροντας ως παράδειγμα την ιστορική αύξηση που παρουσιάζουν οι μετοχές των τραπεζικών τίτλων στο εξωτερικό μετά τις αντίστοιχες μειώσεις των επιτοκίων. Πάντως, κανένας δεν έχει προσδιορίσει με ακρίβεια την επίδραση της μείωσης στα κέρδη των τραπεζών και των δημοσίων εταιρειών γενικότερα.

Φως στην άκρη του... πολιτικού τούνελ;

Αν και οι χρηματοοικονομικές εξελίξεις δεσπόζουν του ενδιαφέροντος στην Κάμπου, οι πολιτικοί παράγοντες άρχισαν δειλά-δειλά να επανέρχονται στο περιθώριο των χρηματιστηριακών συζητήσεων. Οι πιθανότητες επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών δεν δημιουργούν ψευδαισθήσεις για πρόοδο στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, απλά ελπίδες για κάτι καλύτερο. Χαρακτηριστικές της κατάστασης είναι οι δηλώσεις του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή Έντουαρντ Κλέι στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι συνθήκες για επίλυση του προβλήματος είναι ‘καλύτερες παρά στο παρελθόν.’