You are here

Τουρκική μπόρα στις διεθνείς αγορές

10/08/2018 17:47

Σε νέο χαμηλό ρεκόρ υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα μετά την περαιτέρω ενίσχυση των αμερικανικών κυρώσεων, επιφέροντας όπως φαίνεται, αρνητική επίδραση και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η σημερινή πτώση της τουρκικής λίρας ξεπερνά το 10% βυθίζοντας το νόμισμα σε νέο χαμηλό ρεκόρ, μετά τις αναφορές Ερντογάν, ότι οι Τούρκοι θα ανταποκριθούν σε αυτούς που άρχισαν οικονομικό πόλεμο ενάντια στη χώρα. Ο τούρκος πρόεδρος παρότρυνε σήμερα τους πολίτες να ανταλλάξουν χρυσό και ξένα νομίσματα περιλαμβανομένων δολαρίων, με τουρκική λίρα.

Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενίσχυσε τις πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα ανακοινώνοντας μέσω του Twitter ότι θα διπλασιάσει τους δασμούς έναντι της Τουρκίας, σε ότι αφορά το ατσάλι και το αλουμίνιο, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι καλές, αυτόν τον καιρό. Ο Τραμπ εφάρμοσε κυρώσεις τον περασμένο μήνα έναντι της Τουρκίας μετά την συνέχιση της κράτησης αμερικανού πάστορα στην χώρα.

Η λίρα κατρακύλησε κατά 13% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, μετά την αναφορά του αμερικανού προέδρου.

Οι πιέσεις επεκτάθηκαν και σε άλλες αγορές καθώς και στα τουρκικά ομόλογα με το δεκαετές ομόλογο να φτάνει ρεκόρ απόδοσης ύψους 20,8%.

Οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης που παρουσιάζει η τουρκική λίρα ενώ, διεθνή μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν σχετικές ανησυχίες και εκ μέρους της ΕΕ.

Αναλυτές της Goldman Sachs σημειώνουν ότι η υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου μπορεί να διαβρώσει το επιπλέον κεφάλαιο των τραπεζών.

Σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται γνώστες του θέματος, ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός ανησυχεί για την έκθεση κάποιων εκ των μεγαλύτερων δανειστών της ευρωζώνης στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι ο SSM τους τελευταίους δύο μήνες έχει αρχίσει να παρακολουθεί πιο στενά τους δεσμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών με την Τουρκία.

Προστίθεται ότι ο SSM δεν κρίνει την κατάσταση ακόμα ως κρίσιμη αλλά βλέπει ως ιδιαίτερα εκτεθειμένες τις τράπεζες BBVA της Ισπανίας, την UniCredit της Ιταλίας και την BNP Baribas της Γαλλίας.

Η λίρα έχει χάσει μέχρι στιγμής φέτος, πέραν του 35% έναντι του δολαρίου, περιλαμβανομένης της σημερινής πτώσης που καταγράφει πέφτοντας γύρω στις 6,30 τουρκικές λίρες έναντι του δολαρίου.

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν δεχόμενες πιέσεις σήμερα με τις μετοχές των BBVA, UniCredit και BNP Paribas να καταγράφουν πτώση πέραν του 3%.

Αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE100 στο Λονδίνο καταγράφει πτώση 0,78%, ο DAX στη Φραγκφούρτη υποχωρεί κατά 1,98% και ο CAC 40 στο Παρίσει σημειώνει απώλειες 1,73%.

Σε αρνητικό πεδίο κινούνται και οι αμερικανικές αγορές καταγράφοντας απώλειες κάτω του 1%.

Όσον αφορά το Χρηματιστήριο Αθηνών ο γενικός δείκτης έκλεισε σήμερα στις 743,73 μονάδες με πτώση 1,45% και ο δείκτης FTSE στις 1996,12 μονάδες με απώλειες 1,62%.

Στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 74,67 μονάδες με οριακή πτώση 0,01% ενώ ο δείκτης FTSE20 σημείωσε οριακή άνοδο 0,02% στις 44,68 μονάδες.

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε με πτώση 0,43% στα €2,34 και με όγκο €1,21 εκ. Η μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας έκλεισε με απώλειες 0,27% στο €0,748 και με όγκο €833,81.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών στο ΧΑΚ έφτασε στο €1,22 εκ.

Μ.Χ.