You are here

Τρ. Κύπρου - Globalsoft: Θα ταράξουν τα "λιμνάζοντα ύδατα" στο ΧΑΚ;

15/06/2001 12:54
Τις πληροφορίες που θέλουν την συμφωνία της Τράπεζας Κύπρου με την Interbank να ναυαγεί αλλά και την ακύρωση της συμφωνίας της AremisSoft με την Globalsoft καλείται να ερμηνεύσει σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά. Εκεί που οι πλείστοι αναλυτές είχαν πειστεί ότι μπαίνουμε σε καιρό άπνοιας όσο αφορά τα εταιρικά νέα, οι εξελίξεις φαίνεται να τους διαψεύδουν, τείνοντας να ταράξουν τα "λιμνάζοντα ύδατα" στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Όσο αφορά τις πληροφορίες για την Κύπρου, το πιθανό ναυάγιο της συμφωνίας δεν φαίνεται να επηρεάζει ουσιωδώς τα στρατηγικά σχέδια του Συγκροτήματος αν και σίγουρα επηρεάζει τις προσδοκίες για ταχεία επέκταση στην Αμερικανική αγορά με την αξιοποίηση των δεσμών που ενώνουν την Κύπρο με την Ελληνική παροικία της Αστόρια.

Η ακύρωση της συμφωνίας της AremisSoft με την Globalsoft, από την άλλη, η οποία ανακοινώθηκε χθες στο χρηματιστήριο Nasdaq, μειώνει την επίδραση των οιονδήποτε εξελίξεων στην Αμερικανική εταιρεία "πάνω" στην τιμή της Globalsoft, η οποία ούτως ή άλλως ήταν κυρίως ψυχολογική. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ακύρωση της συμφωνίας οφείλεται εν μέρει στην καθυστέρηση που θα προέκυπτε από το αίτημα της Κυπριακής Επιτροπής Ανταγωνισμού να μελετήσει τις επιδράσεις της συμφωνίας στην Κυπριακή αγορά, και εν μέρει στην έλλειψη ικανοποιητικού διευθυντικού δυναμικού το οποίο θα αναλάμβανε την αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας.

Πέραν αυτών των δύο εξελίξεων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον πιθανόν να συγκεντρώσει και ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιρειών ο οποίος χθες σημείωσε εντυπωσιακά κέρδη 5.49% συγκεντρώνοντας αυξημένο όγκο συναλλαγών.

Χθες ο Γενικός Δείκτης ΧΑΚ έκλεισε στις 194 μονάδες με ζημιές 0.62% και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων FTSE στις 765 μονάδες με απώλειες 0.97%. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης ΧΑΑ σημείωσε νέο χαμηλό έτους πέφτοντας στις 2,854 μονάδες με σημαντικές απώλειες 1.58%. Μεγάλες απώλειες σημειώθηκαν και στις Ηνωμένες Πολιτείες εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τα εταιρικά κέρδη. Ο Δείκτης Nasdaq έκλεισε με βαριές απώλειες 3.66% ενώ ο Βιομηχανικός Δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1.67%.