You are here

XAK για «φίλημα» (2)

05/08/2003 13:13

- Σπεκουλαδόροι εκτοξεύουν την GLC
- Τα «πάνω τους» τράπεζες και penny stocks


Νέα σημαντική άνοδο, την τρίτη συνεχόμενη κατέγραψε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών ΧΑΚ, ενισχύοντας τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη μελλοντική πορεία της αγοράς. Οι προκαταρτικές ενδείξεις για σταδιακή ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας σε συνδυασμό με τη μερική βελτίωση που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα ορισμένων εταιρειών φαίνεται να συμβάλλουν στη βελτίωση του εγχώριου κλίματος. Παρά την «κοιλιά» που είχε σήμερα το ΧΑΑ, ο ΓΔ ΧΑΚ έκλεισε με σημαντικά κέρδη 1.5% στις 87,8 μονάδες και με τον τζίρο να ξεπερνά το εκατομμύριο.

«Τα αποτελέσματα ορισμένων εταιρειών δημιουργούν κάποιες προσδοκίες ότι τα χείριστα έχουν περάσει», δήλωσε στη StockWatch ο Διευθυντής Χρηματιστηριακών Συναλλαγών της Ελληνική Επενδύσεις, Συμεός Συμεού. «Το αποκορύφωμα θα είναι όμως οι τράπεζες που ανακοινώνουν αποτελέσματα στο τέλος του μήνα», πρόσθεσε. «Από τα αποτελέσματά τους θα φανεί αν έχουν ξεπεράσει πλήρως τη γάγγραινα του ΧΑΚ», κατέληξε.

Την παράσταση έκλεψε και σήμερα η μετοχή της Globalsoft που έφτασε αισίως τα 8,4 σεντ αφήνοντας φανταστικά, για την περίοδο, κέρδη 24%. Μέσα σε μία βδομάδα η μετοχή κέρδισε πέραν του 60%.

«Τα σημαντικά κέρδη που άφησαν τους τελευταίους μήνες κάποιες μετοχές και η ελαχιστοποίηση των γενικών απωλειών συμβάλλουν σταδιακά στην ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης», είπε ο κ. Συμεού.

Εντούτοις, η μεγάλη αυτή άνοδος της Globalsoft παραμένει ανεξήγητη και φαίνεται να οφείλεται κυρίως σε «σπεκουλαδόρους» δήλωσε η χρηματιστής της CLR Καλλιόπη Τουμπουρή, που βρισκόταν και σήμερα, στο χρηματιστηριακό πάτωμα της Οδού Κάμπου.

Οι τραπεζικές μετοχές παρουσίασαν στο σύνολό τους σημαντικά κέρδη 1.2% με τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνουν το μισό σημερινό όγκο. Τα μεγαλύτερα κέρδη παρουσίασε η μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας που κέρδισε 2 σεντ ή 3.2% με σχετικά μικρή όμως εμπορευσιμότητα.

Νέα μεγάλη άνοδο παρουσίασε και το Warrant της Woolworth φτάνοντας τα 7,6 σεντ και το +17% ενώ η μετοχή της Woolworth σημείωσε κέρδη 2.4% φθάνοντας τα 21,8 σεντ.

«Είναι ακόμα νωρίς» για εκτιμήσεις της μελλοντικής πορείας της αγοράς, υποστήριξε η κ. Τουμπουρή παραπέμποντας και αυτή στα αποτελέσματα των τραπεζών.

Ενδεικτικό, πάντως, της ευφορίας που επικρατούσε στο πάτωμα το ότι από τους 102 τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης, μόλις 12 κινήθηκαν πτωτικά ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (76) κατέγραψε άνοδο.