You are here

Επιστολή «βόμβα» Ορφανίδη σε προμηθευτές

03/04/2012 08:42
Σε ανάκληση όλων των επιταγών που εκδόθηκαν σε προμηθευτές προχώρησε πριν λίγες μέρες η Ορφανίδης Δημόσια Εταιρεία, επιτείνοντας τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στην αγορά.

Σε επιστολή που απέστειλε στις 22 Μαρτίου, η μεγαλύτερη υπεραγορά στην Κύπρο αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια ελέγχου που διεξάγεται από τους ελεγκτές της Εταιρείας μας KPMG Ltd, έχουν εντοπιστεί σοβαρά λάθη στις εκδομένες επιταγές προς του προμηθευτές».

Για να ρυθμιστεί το πρόβλημα στο λογιστήριο της εταιρείας, η Ορφανίδης έκρινε αναγκαίο να κλείσει τον τραπεζικό λογαριασμό, «από τον οποίο εκδίδονται όλες οι επιταγές της εταιρείας» και να τον αντικαταστήσει με νέο, «από τον οποίο θα εκδίδονται πλέον όλες οι επιταγές της εταιρείας».

Στην επιστολή η Ορφανίδης ζητά από τους προμηθευτές να επιστρέψουν στις εκδομένες επιταγές για να λάβουν νέες, εντός δύο βδομάδων.

«Ως εκ τούτου», αναφέρει η επιστολή, «οι επιταγές που έχετε στην κατοχή σας από τον παλαιό λογαριασμό, αφού ελεγχθούν, πρέπει να αντικατασταθούν με νέες επιταγές που θα εκδοθούν από το νέο λογαριασμό».

Στόχος του λογιστηρίου της εταιρείας, είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός δύο βδομάδων.

Η ανάκληση των επιταγών της εταιρείας έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά, στην οποία φέρονται να κυκλοφορούν πολλές επιταγές της Ορφανίδης.

Εκτιμάται ωστόσο ότι θα βάλει σε τάξη τα λογιστικά της εταιρείας, που προκαλούν ασφυξία στην αγορά, σε μια περίοδο πρωτοφανούς ρευστοτικής στενότητας.

Πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε την παραίτηση του προϊσταμένου του λογιστηρίου και του οικονομικού διευθυντή της. Η εταιρεία, που έχει τζίρο €214 εκ., ανακοίνωσε ζημιές το 2011 για πρώτη φορά από το 2001.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να αποσύρουμε τις επιταγές που έχουν εκδοθεί από το συγκεκριμένο λογαριασμό, καθώς έχουν εντοπιστεί σοβαρά λάθη», ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος των υπεραγορών Χρίστος Ορφανίδης.

Συγκεκριμενοποιώντας τα λάθη που έχουν εντοπιστεί στις εκδομένες επιταγές, ο κ. Ορφανίδης, ανέφερε ότι οι ελεγκτές της εταιρείας διαπίστωσαν ότι εκδόθηκαν διπλές επιταγές σε κάποιους προμηθευτές και θα έπρεπε να αποσυρθούν όλες οι επιταγές που είχαν εκδοθεί από το λογαριασμό, ο οποίος ήδη έχει απενεργοποιηθεί.

Ο κ. Ορφανίδης είπε ακόμη ότι οι ελεγκτές της εταιρείας διαπίστωσαν και λάθη στο θέμα των πιστώσεων, κάτι το οποίο θα έπρεπε να χειριστεί εκ νέου η εταιρεία με τους προμηθευτές.

Αφού απολογείται, η εταιρεία δηλώνει στην επιστολή με σιγουριά ότι «με δεδομένη τη συνεχή στήριξη που λαμβάνουμε από τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τις δραστηριότητες της εταιρείας, η καλή συνεργασία μας θα βελτιωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό στο άμεσο μέλλον».