You are here

Στα δικαστήρια το λουκέτο Burger King

05/09/2012 10:08
Στα δικαστήρια οδηγείται το κλείσιμο της αλυσίδας καταστημάτων Burger King ανά το παγκύπριο με τη θυγατρική της Laser Investment King Franchises Ltd να ζητά €6 εκ. για ζημιές και διαφυγόντα κέρδη από τη Burger King Europe, η οποία έλαβε νομικά μέτρα εναντίον της εταιρείας.

Η κυπριακή εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα επίσημα το λουκέτο των καταστημάτων μετά από αρκετό καιρό σιωπής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Laser Investment Group Plc μέσα στα πλαίσια της αναπτυξιακής στρατηγικής στον τομέα της ψυχαγωγίας και του έτοιμου φαγητού στις 20 Νοεμβρίου 2007 προχώρησε στην εξαγοράς του 100% της εταιρείας King Franchises Limited η οποία λειτουργούσε πέντε καταστήματα σε όλη τη Κύπρο και αντιπροσώπευε την πολυεθνική αλυσίδα των γνωστών εστιατόριων Burger King στο νησί.

Όπως τονίζεται, η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά διότι ήταν πεπεισμένη ότι το επιχειρηματικό μοντέλο (business model) της ΒΚ Europe ήταν πετυχημένο, το προϊόν των εστιατορίων Burger King ήταν το καλύτερο της κατηγορίας του και υπήρχαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κυριαρχήσει η εταιρεία στην Κυπριακή αγορά.

«Επιπρόσθετα πιστεύαμε ότι με τη συνεχή καθοδήγηση και στήριξη που θα είχαμε από τον πολυεθνικό κολοσσό Burger King τόσο στο λειτουργικό τομέα όσο και στον τομέα της ανάπτυξης σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που θα επένδυε η εταιρεία θα ήταν αρκετά για να βελτιώσουν την εταιρεία λειτουργικά και να ανατρέψουν τη ζημιογόνα πορεία της με απώτερο στόχο την επαναφορά της στην κερδοφορία αλλά και την επέκταση των εργασιών της στην κυπριακή αγορά».

«Με τις υποσχέσεις καθοδήγησης και στήριξης που είχε δώσει ο πολυεθνικός κολοσσός, τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο όσο και οι μέτοχοι της Laser Investment πίστεψαν πως βρήκαν στο πρόσωπο της πολυεθνικής εταιρείας ένα στρατηγικό σύμμαχο ο οποίος θα τους καθοδηγούσε με ασφάλεια στην ανάπτυξη του Βurger King αφού αυτοί ουσιαστικά εγγυούνται το πετυχημένο τους επιχειρηματικό μοντέλο», προστίθεται.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, η Laser Investment εξαγόρασε την King Franchises Ltd και από την 20ην Νοεμβρίου 2007 μέχρι και την 30η Ιουλίου του 2011 η Laser Investment PLC ακολουθώντας το μοντέλο λειτουργίας και ανάπτυξής που είχε υποδείξει και επιβάλει η Burger King Europe στη θυγατρική της King Franchises, επένδυσε συνολικά ποσό πέραν των €5,7 εκ.

Το ποσό επενδύθηκε για τη δημιουργία τριών νέων καταστημάτων, την ανακαίνιση υφισταμένων καταστημάτων αλλά και για τη χρηματοδότηση των εργασιών της King
Franchises αφού με το μοντέλο λειτουργίας που αναγκάστηκε να ακολουθήσει οι εργασίες ήταν ζημιογόνες με αποτέλεσμα την ανάγκη συνεχής χρηματοδότησης της από τη μητρική εταιρεία.

Υπογραμμίζεται, ότι η Burger King Europe αν και επέβαλε το μοντέλο λειτουργίας της στην κυπριακή εταιρεία αυτό δεν ήταν καθόλου προσεγμένο στις ανάγκες της Κυπριακής αγοράς καθώς δε μελετήθηκε καθόλου από αυτούς η τοπική αγορά και οι ιδιαιτερότητες της και ούτε έλαβαν υπόψη τις απόψεις της διεύθυνσης της εταιρείας.

Επίσης αναφέρεται ότι αν και η Burger King Europe παρακολουθούσε τα αρνητικά αποτελέσματα της εταιρείας δεν είχε προτείνει καμία σειρά μέτρων ή ενεργειών για αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας ή έστω για τη βελτίωση του και προσαρμογή του στην τοπική αγορά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας βλέποντας την αδιαφορία της Burger King Europe σε μία προσπάθεια να οδηγήσει την King Franchises στην κερδοφορία, ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2011 τις συζητήσεις με την Burger King Europe για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας.

Έκανε προτάσεις για μείωση του λειτουργικού κόστους αλλά και για το κλείσιμο μερικών ζημιογόνων καταστημάτων και επαναλειτουργία τους σε περιοχές με μεγαλύτερη επισκεψιμότητα ή/και χαμηλότερο ενοίκιο. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία μικρότερων καταστημάτων (delivery outlets) ούτως ώστε να αυξηθούν οι πωλήσεις. Επιπρόσθετα εισηγήθηκε τη δημιουργία τοπικών προϊόντων όπως halloumi-burger και της προώθησης αυτών των προϊόντων μέσω διαφήμισης.

Οι προτάσεις αυτές αν και δεν απορρίφθηκαν από την Burger King Europe, παρέμειναν σε εκκρεμότητα και δεν παραχωρήθηκε η άδεια για να υλοποιηθούν αφού δεν δόθησαν άδειες δημιουργίας νέων μικρότερων καταστημάτων και ούτε εγκρίθηκε το αίτημα να μετακινηθούν τα υφιστάμενα καταστήματα σε νέες περιοχές.

Λόγω της έντονης αδιαφορίας και της αναβλητικότητας που επέδειξε η Burger King Europe στο να κατευθύνει την King Franchises προς τη σωστή κατεύθυνση, ή να τις επιστρέψουν να αναπτυχθεί με βάση την κυπριακή αγορά οδήγησαν την εταιρεία στο να προχώρηση σε προσωρινή διακοπή των πληρωμών των δικαιωμάτων δικαιώχρησης σαν μέτρο πίεσης ούτως ώστε να αναγκαστεί η Burger King Europe να ασχοληθεί με τα προβλήματα της King Franchises.

«Δυστυχώς όμως πέραν των μερικών επισκέψεων που έγιναν και την ανταλλαγή μερικών ιδεών η Burger King Europe δεν έδειξε καθόλου διάθεση να ασχοληθεί σε βάθος με την εταιρεία και την τοπική αγορά ούτως ώστε να τη βοηθήσει να αναδιοργανωθεί και να επιστρέψει στην κερδοφορία αφού βρισκόταν και αυτή εν μέσω εξαγοράς και αναδιοργάνωσης».

Με βάση τα δεδομένα όπως είχαν διαμορφωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο και οι μέτοχοι της εταιρείας δεν είχαν άλλη επιλογή από το να κινηθούν νομικά εναντίων της γνωστής αλυσίδας διεκδικώντας αποζημιώσεις για την επένδυση που έκαναν αλλά και για τις ζημίες που υπέστησαν από την αδιαφορία, τις πράξεις αλλά και τις παραλείψεις της Burger King Europe.

Επιπρόσθετα, η Burger King Europe διεκδικεί και εκείνη δικαστικώς το ποσό των €200 χιλ. περίπου που αφορά δικαιώματα χρήσεις τα οποίο η King Franchise δεν κατάβαλε προς την Burger King Europe λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης υποστήριξης και αδιαφορίας συν άλλες αποζημιώσεις.

Από το κλείσιμο των καταστημάτων και από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της King Franchises, η εταιρεία Laser έχει υποστεί επιπρόσθετες ζημιές ύψους €4.558.814, αφού προχώρησε σε απομείωση της επένδυσης που είχε στα βιβλία της, η οποία ανέρχεται σε €3.613.575 καθώς και σε αύξηση της πρόβλεψης για επισφαλής απαιτήσεις κατά €945.237.

Σε επίπεδο ενοποιημένων λογαριασμών το Συγκρότημα υπέστη περαιτέρω ζημιές ύψους €2.211.300 που οφείλεται στη διαγραφή της υπεραξίας που αφορούσε την απόκτηση της Burger King αλλά και των αυλών στοιχείων ενεργητικού.

Η καθυστέρηση στην ενημέρωση οφείλεται στο ότι η εταιρεία έπρεπε να μελετήσει και να υπολογίσει όλα τα πιο πάνω. Λόγω μη ετοιμασίας των ετήσιων λογαριασμών του 2011 (τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης) η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας έχει ούτως ή άλλως ανασταλεί από το ΧΑΚ και η όποια καθυστέρηση δεν έχει επηρεάσει τους μετόχους.

Ο όμιλος της Laser Investment Group Plc μετά και την πώληση της Coffee Beanery που δημιούργησε κέρδος αλλά και το κλείσιμο των καταστημάτων Burger King μπαίνει σε μια νέα περίοδο αναδιοργάνωσης και ανασυγκρότησης ούτως ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευθεί τυχών ευκαιρίες που θα παρουσιασθούν με στόχο να οδηγηθεί ξανά σε κερδοφόρα πορεία με ουσιαστική για αυτή δραστηριότητα.