You are here

«Όχι» όλων στην αλλαγή του ανατοκισμού δανείων

16/02/2004 15:51

Το «μάρμαρο» πληρώνει πάντα ο πολίτης. Ο άτυπος αυτός κανόνας φαίνεται να ισχύει απόλυτα και στην απόπειρα για ανατοκισμό των δανείων μία, αντί δύο φορές ετησίως, όπως ισχύει σήμερα. Το ασφαλές αυτό συμπέρασμα εξάγεται μέσα από τη σωρεία των έντονων διαφωνιών και αντιδράσεων κυρίως του εκπροσώπου της Κεντρικής Τράπεζας και των Εμπορικών και Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, θέση που φαίνεται να συμμερίζονται τόσο το Yπουργείο Οικονομικών, όσο και μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Σε περίπτωση κατά την οποία τροποποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία, έλεγαν στη StockWatch τραπεζικοί κύκλοι και μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, και θεσπισθεί ανώτατο όριο ανατοκισμού, τις δυσμενείς συνέπειες στα έσοδα των τραπεζών θα τις υποστούν οι πελάτες των τραπεζών στο σύνολό τους. Και ειδικότερα οι συνεπείς με τις δανειστικές τους υποχρεώσεις αφού οι τράπεζες δεν θα έχουν άλλη επιλογή, από του να καθορίσουν νέο υψηλότερο δανειστικό επιτόκιο.

Σύμφωνα με τον «Περί ελευθεροποίησης του επιτοκίου και συναφών θεμάτων Νόμο του 2003» ζητείται η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας που προβλέπει την ελευθεροποίηση του επιτοκίου, με σκοπό την βελτίωση της άσχημης οικονομικά κατάστασης κάποιων εκ των δανειζομένων, οι οποίοι καλούνται εξ αιτίας της επιβολής καθυστερημένων τόκων να πληρώσουν ποσό υπερδιπλάσιο του αρχικού δανείου.

Κοινοβουλευτικοί κύκλοι έλεγαν στη StockWatch, ότι «τα γεγονότα έχουν ξεπεράσει» την αρχική πρόθεση των συντακτών του προτεινόμενου νομοσχεδίου και πως τυχόν εφαρμογή του δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο επροτάθη, αφού μεταξύ άλλων, τα λεγόμενα επενδυτικά δάνεια θα ρυθμιστούν με άλλο νομοσχέδιο.

Σε περίπτωση αλλαγής της νομοθεσίας, οι εκπρόσωποι των τραπεζών ξεκαθάρισαν:

α) Ότι θα αναγκασθούν να αυξήσουν ελαφρά τα επιτόκια δανεισμού, οπόταν οι έχοντες ανάγκη δανείου θα προσφεύγουν σε τράπεζες άλλων χωρών - μελών της ΕΕ, (οι φόροι θα εισπράττονται από άλλες χώρες) και οι κυπριακές τράπεζες απλώς θα εισπράττουν δόσεις για τις τράπεζες αυτές του εξωτερικού.
β) Έχοντας πρόσθετες δαπάνες για να αλλάξουν τα λογισμικά τους συστήματα, τις δαπάνες αυτές θα τις μετακυλίσουν στους πελάτες τους.

Κεντρικής ανησυχίες...

Η θέση της Κεντρικής Τράπεζας, διατυπώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο σε επιστολή που απέστειλε ο Διοικητής Χριστόδουλος Χριστοδούλου προς το Νομοθετικό Σώμα. Όπως αναφέρεται σε περίπτωση τροποποίησης της νομοθεσίας, τότε οι κυπριακές τράπεζες θα τεθούν σε δυσμενέστερη θέση έναντι των ξένων τραπεζών, από τις οποίες μετά την 1η Μαίου, οι κύπριοι πολίτες θα μπορούν να συνάπτουν δάνεια. Ο γενικός διευθυντής του ΥΠΟΙΚ Χρίστος Πατσαλίδης συμφώνησε πως θα υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες και για τα έσοδα του Δημόσιου Ταμείου.

Πάντως, από πλευράς τραπεζών δόθηκαν διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητά τους να συνεργασθούν με την κυβέρνηση για την καλύτερη δυνατή διευθέτηση όσων συνάπτουν στεγαστικά δάνεια, κάτι που ήδη γίνεται – όπως είπαν – με τις ειδικές πρόνοιες για χαμηλό ποσοστό ως αρχικό κεφάλαιο από τους δανειζόμενους και τις διευκολύνσεις αποπληρωμής σε 12 μέχρι 15 χρόνια (και μέχρι 20 χρόνια στις συνεργατικές τράπεζες).

Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών δήλωσαν ότι ανησυχούν επειδή για μερικούς εκ των δανειζομένων καθίσταται δυσβάστακτη η μεγάλη επιβάρυνση που υφίστανται όταν για διάφορους λόγους αναγκάζονται να σταματήσουν ή καθυστερούν την καταβολή δόσεων.

Του Κυριάκου Κυριακίδη