You are here

ΑΚΕΛ: Ζητά απόσυρση αναφορών στο Ανώτατο για ΦΠΑ

08/09/2022 16:58

Την απόσυρση των αναφορών στο Ανώτατο των νόμων που υπερψήφισε η Βουλή για μείωση των φορολογιών στα καύσιμα και στο ρεύμα, ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, με επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στεφάνου, κάνει αναφορά στις προτάσεις για την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, την κατάργηση της επιβολής 19% ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής των καυσίμων της ΑΗΚ, καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ από το 19% στο 9% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως σημειώνει, η εξέταση της αναφοράς της τελευταίας πρότασης εκκρεμεί από τον περασμένο Ιανουάριο.

Στην επιστολή του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι η απόσυρση των αναφορών, καθώς και η εφαρμογή των πιο πάνω νομοθεσιών «είναι λογική, δίκαιη και επιβεβλημένη». Όπως αναφέρει, αυτές οι προτάσεις τυγχάνουν μιας ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας καθώς στηρίχθηκαν από όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ. «Η απόσυρση των αναφορών από την πλευρά σας θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής βούλησης για συνεργασία μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας», σημειώνει, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο.

Επιπλέον, λέει ότι το δημοσιονομικό κόστος της εφαρμογής των προτάσεων αυτών δεν είναι δυσβάσταχτο για το κράτος, καθώς τα κρατικά έσοδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τις απροσδόκητες εισπράξεις σε φορολογίες, λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας.

Ο κ. Στεφάνου, αναφέρει ότι, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στους πρώτες εφτά μήνες του 2022, η Κυβέρνηση έχει αυξημένα έσοδα πέραν των €850 εκατομμυρίων, ενώ υπολογίζεται πως αυτά θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο μέχρι το τέλος του χρόνου. «Κάτω από αυτά τα δεδομένα, είναι υποχρέωση του κράτους να διαθέσει περισσότερους πόρους για να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», αναφέρει.

Η απόσυρση των αναφορών θα τερματίσει και τη συζήτηση για την παραβίαση ή όχι της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, αναφέρει ο κ. Στεφάνου, σημειώνοντας ότι κατά την άποψη του ΑΚΕΛ και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, καθώς υπάρχει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου από το 2009, η οποία ρητώς θεωρεί πως το Σύνταγμα επιτρέπει στη Βουλή να νομοθετεί ακόμα και για τη μείωση των εσόδων του κράτους.

Τέλος, μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογιών στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα και θα εναρμονίσει την Κύπρο με αποφάσεις που ήδη έχει λάβει σειρά κρατών - μελών της ΕΕ, λέει ο κ. Στεφάνου.

«Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα και με φόντο την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας από την πίεση που προκαλεί η ακρίβεια, όλα συνηγορούν στο ότι η ενδεδειγμένη επιλογή θα ήταν το ταχύτερο να αποσύρετε τις σχετικές αναφορές και να προχωρήσετε στην εφαρμογή των νομοθεσιών που έχει εγκρίνει η μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής», καταλήγει.