You are here

Μ. Κεραυνός: Στο τραπέζι μειώσεις ΦΠΑ σε βασικά είδη

19/04/2023 14:30

Η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση κάποιων συντελεστών ΦΠΑ ως συνέπεια μιας νέας οδηγίας της ΕΕ που επιτρέπει αυτήν την ενέργεια, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό μετά τη σύσκεψη για τις κυρώσεις σε κυπρίους από τις ΗΠΑ, σημείωσε ότι αυτό που εξετάζεται, αφορά μειώσεις κάποιων συντελεστών, αλλά και κάποιους νέους συντελεστές που αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών που μπορούν να φθάσουν μέχρι το 0%.

«Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε αυτές τις κατηγορίες προϊόντων που αφορούν βασικά καθημερινά προϊόντα όπως είναι το γάλα, παιδικές τροφές, πάνες των παιδιών κλπ», τόνισε.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει τελική τοποθέτησή και οι ανάλογες ανακοινώσεις, πρόσθεσε.

Όλα αυτά, επεσήμανε, στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πλευράς των υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου, μελετάται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ μέχρι και στο 0% για ψωμί, γάλα και παιδικές τροφές, ως προσωρινό μέτρο ανακούφισης των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό, πιθανώς για έξι μήνες ή ένα χρόνο, ανάλογα με το πώς θα ανταποκριθεί η αγορά στην εφαρμογή του μέτρου.

Το κόστος στα δημόσια οικονομικά εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει γύρω στα €15-20 εκατ. το χρόνο. 

Μειώσεις βάσει ΕΕ και δημοσιονομικών δυνατοτήτων

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, ο διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας καταναλωτή Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ανέφερε σήμερα ότι το υπουργείο εμπορίου προέβη σε εισηγήσεις και πλέον επαφίονται στο ΥΠΟΙΚ τα επόμενα βήματα, αναλόγως με το τι επιτρέπεται και τι όχι από την ΕΕ, αλλά και στο μέτρο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Σημείωσε ότι η εισήγηση που τέθηκε ενώπιον του ΥΠΟΙΚ αφορά μείωση σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα που φέρουν ΦΠΑ 5% όπως γάλα, ψωμί και αυγά, τα οποία έχουν μεγάλη βαρύτητα στο καλάθι του νοικοκυριού, για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Σε άλλα προϊόντα, με συντελεστή 19%, όπως παιδικές πάνες και πάνες ενηλίκων, προτείνεται μείωση του ΦΠΑ στο 5%.

Κρατά μικρό καλάθι ο σύνδεσμος καταναλωτών

Επιφυλάξεις για τον πραγματικό αντίκτυπο του μέτρου που εξετάζεται, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης.

«Φοβάμαι ότι η μείωση του 5% στο τέλος δεν θα φανεί στις τελικές τιμές, μπορεί την πρώτη εβδομάδα, αλλά μετά διατηρώ αμφιβολίες κατά πόσο θα συνεχιστεί», ανέφερε σε τηλεοπτική του παρέμβαση, σημειώνοντας ότι το 5% είναι μικρό για να φανεί στις τιμές.

Γ.Χ.