You are here

Καταγγελίες συνόδευσαν το μέτρο μηδενικού ΦΠΑ

08/05/2023 16:00

Με καταγγελίες πέρασε το πρώτο τριήμερο της εφαρμογής του μέτρου για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, οι οποίες όμως ήταν αναμενόμενες, δηλώνουν φορείς της αγοράς.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή, του υπουργείου Εμπορίου, Κωνσταντίνος Καραγιώργης δήλωσε στη StockWatch, ότι «η εικόνα που είχαμε την επομένη της ισχύς του μέτρου, είναι ότι σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, υπεραγορές, μπακάλικα και περίπτερα έχουν εφαρμόσει το μέτρο του μηδενικού συντελεστή».

Επεσήμανε ότι έχουν καταγραφεί κάποια παράπονα, τα οποία χαρακτήρισε μεμονωμένα, λέγοντας ότι «η υπηρεσία θα συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του μέτρου, για έξι μήνες, να προβαίνει σε ελέγχους στην αγορά, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Κάλεσε τους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν τα καταστήματα που έχουν ψηλότερες τιμές από άλλα, ή δεν εφαρμόζουν πλήρως το μέτρο και απέδωσε σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν, στα προϊόντα που ήταν σε προσφορά και επανήλθαν στην κανονική τιμή, με αποτέλεσμα να μην παρουσιαστεί η μείωση στην τιμή τους».

Πρόσθεσε ότι «το σημαντικό για εμάς ήταν να διαπιστώσουμε ότι όλες οι επιχειρήσεις εφάρμοσαν το μέτρο».

Εξέφρασε την άποψη ότι «ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να παρατηρηθούν κάποιες μειώσεις σε προϊόντα εάν μειωθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός από το 3,8% που ήταν τον Απρίλιο. Ίσως όμως, να δούμε και αντίστοιχες αυξήσεις σε κάποια άλλα προϊόντα κατά διάρκεια του εξαμήνου».

Σημειώνεται ότι το μέτρο λήγει την 31η Οκτωβρίου 2023.

Έφθασαν 20 καταγγελίες στο σύνδεσμο

Ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, δήλωσε στη StockWatch, ότι έχουν καταγραφεί γύρω στα 20 παράπονα.

«Εντούτοις, λόγω της πίεσης του χρόνου που είχαν οι επιχειρήσεις για να συμμορφωθούν μπορούμε να πούμε ότι ήταν αναμενόμενα κάποια προβλήματα», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, από σήμερα αναμένεται πως δεν θα προκύψουν νέα προβλήματα.

Εξήγησε ότι «οι καταγγελίες αφορούσαν αύξηση της τιμής του προϊόντος πριν από την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, όμως η εικόνα που επικράτησε ήταν θετική».

Εναρμονίστηκαν όλες οι επιχειρήσεις με το μέτρο

Ο εκτελεστικός γραμματέας του παγκύπριου συνδέσμου υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου, ανέφερε στη StockWatch, ότι «όλες οι επιχειρήσεις έχουν εναρμονιστεί πλήρως με το μέτρο».

«Κάποιες μικρές επιχειρήσεις που δεν πρόλαβαν να μηδενίσουν το ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα τους, σήμερα έχουν συμμορφωθεί πλήρως, έτσι όλα εξελίσσονται ομαλά στην αγορά», σημείωσε.

Τα προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Διάταγμα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη, ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ αφορά τα εξής προϊόντα:

  • Ψωμί: Όλα τα είδη ψωμιού φρέσκο ή κατεψυγμένο με ή χωρίς προζύμι (π.χ. λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέττες, φραντζολάκια, πίττες).

- Δεν συμπεριλαμβάνονται τα αρτοσκευάσματα, τα αποξηραμένα και οποιοδήποτε ψωμί με πρόσθετα υλικά όπως π.χ. σταφίδες, ξηροί καρποί, αρωματικά.

  • Γάλα: Φρέσκο γάλα (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, προβάτου), ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, μακράς διάρκειας, γάλα με γεύση (π.χ. σοκολάτα, μπανάνα), φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού).
  • Αυγά.
  • Παιδικές τροφές: Σε σκόνη, ξηρή ή και υγρή μορφή οι οποίες προορίζονται για κατανάλωση από παιδιά.

- Δεν συμπεριλαμβάνονται τα σνακ (π.χ. τσιπς, ξηροί καρποί, ζαχαρωτά, σοκολάτες, παγωτά).

  • Παιδικές πάνες.
  • Προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας).
  • Πάνες ενηλίκων.
Της Ηρώς Ευθυμίου