You are here

Τσούζει φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

22/12/2022 13:08

Πληθωρισμός, πόλεμος και ενεργειακή κρίση, είναι οι παράγοντες που έχουν διαμορφώσει το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με τις τιμές των προϊόντων να καταγράφουν σημαντική αύξηση.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Εδεσμάτων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, οι τιμές των κρεάτων σημειώνονται αισθητά αυξημένες σε σχέση με την περασμένη χρονιά, με την υψηλότερη τιμή να εντοπίζεται για τη μοσχαρίσια μπριζόλα σε €29,85/κιλό.

Τιμές κρεάτων

Συγκρίνοντας τις τιμές για τα διάφορα είδη κρέατος που συμπληρώνουν το γιορτινό τραπέζι, παρατηρείται αισθητή αύξηση των τιμών στην τσέπη του καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή για το χοιρινό λαιμό λαπά με κόκκαλο ανέρχεται σε €5,89/κιλό καταγράφοντας αύξηση 15,85% από το 2021.

Η τιμή για τη χοιρινή μπριζόλα λαπά ανέρχεται σε €5,89/κιλό από €5,10/κιλό, αύξηση 15,49% από το 2021 και για το χοιρινό κιμά καθαρό ανέρχεται σε €6,16/κιλό από €5,43/κιλό το 2021, αύξηση 13,49%.

Η τιμή για τη ντόπια μοσχαρίσια μπριζόλα ανέρχεται σε €9,78/κιλό από €7,89/κιλό το 2021, αύξηση 23,96% και η τιμή για το μοσχαρίσιο κιμά αυξήθηκε κατά 18,83% σε €9,56/κιλό από €8,05/κιλό το 2021.

Η τιμή για το κοτόπουλο σημείωσε αύξηση κατά 9,41% σε €4,22/κιλό από €3,85/κιλό την περσινή χρονιά, ενώ η τιμή για τη ντόπια γαλοπούλα ανήλθε σε €6,34/κιλό από €5,52/κιλό, αύξηση 14,89%.

Σε σχέση με τις μέγιστες τιμές στα κρέατα του εορταστικού τραπεζιού, η υψηλότερη σημειώνεται για την ντόπια μοσχαρίσια μπριζόλα σε €29,85/κιλό, ενώ ακολουθεί ο μοσχαρίσιος κιμάς σε €13,75/κιλό.

Η μέγιστη τιμή για τον χοιρινό λαιμό λαπά με κόκκαλο αγγίζει τα €6,95/κιλό, για τη χοιρινή μπριζόλα λαπά επίσης, τα €6,95/κιλό και για το χοιρινό κιμά καθαρό τα €8/κιλό.

Το κοτόπουλο στην ακριβότερη του τιμή φτάνει τα €6,65/κιλό, ενώ η ντόπια γαλοπούλα σε €8,05/κιλό.

Ικανοποιητικές οι τιμές

«Ικανοποιητικές», χαρακτήρισε τις τιμές ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, σε επίσκεψη του σε υπεραγορά, ενώ ικανοποίηση εξέφρασε και για την ποιότητα και για την επάρκεια των προϊόντων.

Ο υπουργός, αναγνώρισε και την αύξηση στις τιμές κρεάτων σε σχέση με την περσινή χρονιά, την οποία απέδωσε στην μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Στις ζωοτροφές η ακρίβεια

Μιλώντας στη StockWatch, o πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών, Κώστας Λειβαδιώτης, ανέφερε ότι οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, με το αρνί να στοιχίζει €12-€14, το χοιρινό €6-€7, το κοτόπουλο €3-€4,5 και την γαλοπούλα γύρω στα €7.

Ο κ. Λειβαδιώτης αναφέρθηκε πρόσφατα στον Alpha και στα προβλήματα που ταλανίζουν την αγορά εξαιτίας των γιορτών, του πληθωρισμού και της ακρίβειας, αναφέροντας ότι λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής στις κτηνοτροφικές μονάδες, το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ίσως να είναι πιο δύσκολο.

«Το μεγαλύτερο έξοδο είναι τα σιτηρά», ανέφερε προσθέτοντας ότι η ακρίβεια είναι πλέον στις ζωοτροφές.

Ο πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε στη StockWatch, ότι οι αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων είναι αρκετές.

255 το ακριβότερο τραπέζι

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια στην Λευκωσία για το τραπέζι των Χριστουγέννων υπολογίζεται σε €166, ενώ για μια εξαμελή οικογένεια σε €241.

Στην Πάφο το αντίστοιχο κόστος υπολογίζεται σε €178 για τετραμελή οικογένεια και €255 για εξαμελή.

Το πιο οικονομικό τραπέζι στην Λευκωσία υπολογίζεται σε €92 για τέσσερα άτομα και €119 για έξι, ενώ στην Πάφο το κόστος ανεβαίνει, σε €95 για τέσσερα άτομα και €127 για έξι άτομα. Όπως προσθέτει η έρευνα, το οικονομικό τραπέζι υπολογίζεται με βάση τα €19 είδη που έχει το γιορτινό τραπέζι.

Αναφορικά με τα ασθενέστερα οικονομικά εισοδήματα, το τραπέζι περιλαμβάνει 11 είδη, με το κόστος να ανέρχεται για τετραμελή οικογένεια στην Λευκωσία σε €24 και για εξαμελή σε €37, ενώ το ίδιο κόστος υπολογίζεται και για την Πάφο.

Η έρευνα καταγράφει τις τιμές τριών κατηγοριών για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, πλούσιο, οικονομικό και για ασθενέστερα εισοδήματα, σημειώνοντας τη διαφορά μεταξύ των τριών και τις οικονομικές δυσκολίες για ασθενέστερα εισοδήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδέσμου, παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις σε μικρό αριθμό προϊόντων από τις 12 μέχρι 21 Δεκεμβρίου που διεξήχθη η έρευνα, χωρίς όμως να είναι ουσιαστικές.

Ακόμη, οι τιμές της έρευνας είναι τιμές προσφοράς, ενώ όπως σημειώνει ο σύνδεσμος οι μόνες τιμές που ενδέχεται να αλλάξουν μέχρι τα Χριστούγεννα είναι οι τιμές λαχανικών.

Της Μαρίας Κυριακίδου