You are here

Αυξημένες οι τιμές των καυσίμων

04/05/2021 06:33

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν φέτος οι τιμές των καυσίμων με το Σύνδεσμο Καταναλωτών να αναμένει νέα άνοδο το επόμενο διάστημα και τις εταιρείες πετρελαιοειδών να επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να επέλθει μείωση τιμών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Καταναλωτών, στις 10 Μαρτίου 2020, λίγο πριν αρχίσουν οι περιορισμοί λόγω πανδημίας, η τιμή βενζίνης 95 οκτανίων ήταν €1,208 ανά λίτρο, του πετρελαίου κίνησης €1,233 και του πετρελαίου θέρμανσης €0,786.

Στις 26 Απριλίου 2021, οι τιμές είναι οι ίδιες που ίσχυαν πριν την πανδημία. Η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων είναι €1,209 ανά λίτρο, του πετρελαίου κίνησης €1,229 και του πετρελαίου θέρμανσης €0,773.

Τον Ιούνιο του 2020, η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων ήταν €1,966 ανά λίτρο, του πετρελαίου κίνησης €1,974 και του πετρελαίου θέρμανσης €0,629.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου, από τις αρχές του έτους η τιμή βενζίνης 95 οκτανίων κατέγραψε αύξηση 13,9 σεντ, του πετρελαίου κίνησης 12,9 σεντ και του πετρελαίου θέρμανσης 11,8 σεντ.

Αναμένουν περαιτέρω αύξηση

«Έχοντας υπόψη την τάση της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, θα πρέπει να αναμένουμε ότι αυτή η αύξηση θα συνεχιστεί τουλάχιστο για τον επόμενο μήνα και θα ξεπεράσει τις τιμές που ίσχυαν πριν το κορωνοϊό», τονιζει στη StockWatch ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μάριος Δρουσιώτης.

«Αν οι λιανικές τιμές σήμερα στην Κύπρο είναι σε λογικά επίπεδα, μόνο το Υπουργείο Ενέργειας μπορεί να το δηλώσει που παρακολουθεί τις χονδρικές τιμές εισαγωγής στην Κύπρο», αναφέρει.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου, αναφέρει ότι οι τιμές στην διεθνή αγορά πετρελαίου έχουν αλλάξει από 40 δολάρια το βαρέλι προ κορωνοϊού, σήμερα είναι 65. «Αναπόφευκτα, αυξάνονται και οι τιμές των προϊόντων όπως είναι η βενζίνη», αναφέρει, σημειώνοντας πως «το πόσο θα έπρεπε να αυξηθούν οι τιμές, είναι κάτι που μόνο οι εταιρείες πετρελαιοειδών και το υπουργείο εμπορίου μπορούν να μας πουν».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πετρολίνα Ντίνος Λευκαρίτης, επισημαίνει ότι «είναι γεγονός πως οι τιμές πετρελαιοειδών είναι αυξημένες φέτος».

«Οι τιμές των καυσίμων είναι απρόβλεπτες και επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες.Η Κύπρος είναι μικρή χώρα για να μπορεί να κάνει κάτι για να αλλάξουν οι τιμές. Εμείς δυστυχώς ακολουθούμε ό,τι μας πωλούν τα γειτονικά διυλιστήρια», τονίζει.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στη StockWatch, ότι με την αρχή της πανδημίας και με την έναρξη των lockdown διαφόρων χωρών και οικονομιών γύρω στον Απρίλιο του 2020, οι διεθνείς τιμές τόσο για τη βενζίνη 95, όσο και για το πετρέλαιο κίνησης, βάσει των οποίων τιμολογούνται τα φορτία των εταιρειών πετρελαιοειδών, είχαν σημειώσει μεγάλες μειώσεις λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών υποχωρώντας σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, εξ ου και οι ασυνήθιστα χαμηλές λιανικές τιμές.

Από τότε, επισημαίνουν, παρατηρείται σταθερή ανάκαμψη στις διεθνείς τιμές με συνέπεια τις διαδοχικές αυξήσεις στις λιανικές τιμές.

Της Γεωργίας Χαννή