You are here

Δύο τάσεις στο λιανεμπόριο

26/06/2019 13:13

Αύξηση παρουσίασε τον Απρίλιο, ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία με κάποιους φορείς της αγοράς να κάνουν λόγο για αυξητικές τάσεις στον κλάδο ενώ άλλοι διαβλέπουν πτώση.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου για τον μήνα Απρίλιο 2019 αυξήθηκε κατά 4,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και έφτασε στις 116,7 μονάδες (βάση 2015=100). Τον Μάρτιο σημειώθηκε οριακή μείωση 0,4%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, ο δείκτης υπολογίζεται ότι σημείωσε αύξηση 2,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018.

Ο τζίρος στις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, έπιπλα, φωτιστικά, οικοδομικά υλικά, σημείωσε αύξηση 6,1%.

Ο τζίρος για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, κουρτίνες, χαλιά, βιβλία, γραφική ύλη και αθλητικό εξοπλισμό αυξήθηκε κατά 6,4%.

Μείωση σημειώνεται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών, καπνού (σε ειδικευμένα καταστήματα), το άλλο λιανικό εμπόριο (σε μη ειδικευμένα καταστήματα) και τον τομέα των υφασμάτων, υποδημάτων και ενδυμάτων.

Ο εκτελεστικός γραμματέας του συνδέσμου υπεραγορών Κύπρου Αντρέας Χατζηαδάμου αναφέρει στη StockWatch ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχουν αυξητικές τάσεις στο λιανικό εμπόριο κάτι που αποδεικνύουν και οι δείκτες. «Αυτό δείχνει ότι η οικονομία παρά τα προβλήματα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι προηγουμένως και η ψυχολογία του καταναλωτή ενισχύεται. Οι υπεραγορές συνεχίζουν τις προσφορές χαμηλών τιμών ενόψει και του συνεχιζόμενου και αυξημένου ανταγωνισμού», σημειώνει.

Αντίθετη άποψη εκφράζει ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης. Μιλώντας στη StockWatch σημειώνει ότι υπάρχει μια πτώση στην αγορά. «Αυτό αντικατοπτρίζει την μικρή μείωση του τουρισμού καθώς ο τουρίστας που έρχεται στην Κύπρο δεν ξοδεύει όσα ξόδευε παλιά», επισημαίνει. «Ως ΠΟΒΕΚ θα θέλαμε να υπάρχουν χαμηλότερες τιμές στο λιανικό εμπόριο όμως αποτρεπτικός παράγοντας είναι το ύψος του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων», τονίζει.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου που δημοσιεύτηκε σήμερα, το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο κατέγραψε μικρή βελτίωση τον Ιούνιο λόγω ευνοϊκότερων απαντήσεων σχετικά με τις πρόσφατες πωλήσεις και τα επίπεδα των αποθεμάτων.

Της Γεωργίας Χαννή