You are here

Δύσκολη υπόθεση το πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης

19/10/2021 07:29

Δεν συντρέχουν λόγοι για επιβολή πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών, δηλώνει η υπουργός Ενέργειας σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο καθορισμού ανώτατης τιμής πώλησης σε βασικά αγαθά, όπως είναι το νερό, το γάλα και το ψωμί.

Η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ είπε ότι «η επιβολή πλαφόν σε συγκεκριμένα αγαθά είναι μια πολύπλοκη υπόθεση η οποία μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα».

Υπέδειξε ότι «η Κύπρος δεν εφησυχάζει και ήδη έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την αύξηση των τιμών του ηλεκτρισμού».

Πρόσθεσε ότι «η αύξηση των τιμών του ηλεκτρισμού, αλλά και ο αντίκτυπος στα υπόλοιπα αγαθά είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί, πρόκειται όμως για ένα διεθνές φαινόμενο το οποίο έχει ανησυχήσει και την ΕΕ».

Ανέφερε ότι στο Συμβούλιο Υπουργών θα συζητηθεί το θέμα της ενδεχόμενης ενίσχυσης από πλευρά ΕΕ, αλλά «δεν γνωρίζουμε ακόμη κατά πόσον θα δοθεί συγκεκριμένη ενίσχυση ή απλά θα δοθούν εργαλεία τα οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με δικά μας κονδύλια για να χρηματοδοτήσουμε».

Η κ. Πηλείδου, είπε ότι «η Κύπρος ενέργησε με προγραμματισμένο τρόπο ούτως ώστε να υιοθετήσει κάποια μέτρα πολύ πριν από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ» και πρόσθεσε ότι «και η έκπτωση του 10% η οποία θα επηρεάζει το τετράμηνο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου έχει ήδη προγραμματιστεί όπως και επιπρόσθετα μέτρα τα οποία βρίσκονται στην φαρέτρα των εργαλείων που εισηγείται η ΕΕ».

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου,  έχουν εντατικοποιηθεί παράλληλα, οι έλεγχοι στο παρατηρητήριο τιμών και οι αναφορές της υπηρεσίας καταναλωτών υποβάλλονται στην υπουργό και στο γενικό διευθυντή του υπουργείου Ενέργειας.

Θα μελετηθεί ενδεχόμενο πλαφόν, λέει ο ΥΠΟΙΚ

Στο μεταξύ, χθες ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε δηλώσεις στη Βουλή, είπε ότι το υπουργείο Ενέργειας θα μελετήσει το ενδεχόμενο πλαφόν στα προϊόντα που επιτρέπει η νομοθεσία (γάλα, νερό και ψωμί) για ανακοπή της επέλασης της ακρίβειας.

Ο κ. Πετρίδης, είπε επίσης ότι «η Κύπρος είναι από τις πολύ λίγες χώρες που αποζημιώνουν μέρος της αύξησης των τιμών μέσω της ΑΤΑ, με την καταβολή αποζημιώσεων στους γεωργοκτηνοτρόφους και μέσω των μειώσεων της ΑΗΚ» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να επιβληθούν οροφές στις τιμές όλων των προϊόντων, όπως έγινε σε άλλες χώρες, γεγονός που οδήγησε σε ελλείψεις».

Κατατέθηκαν εισηγήσεις στους υπουργούς

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, δήλωσε στη StockWatch ότι με παρέμβαση προς τον υπουργό Οικονομικών και την υπουργό Ενέργειας η συντεχνία κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις διαχείρισης του προβλήματος που προκύπτει από την αύξηση της τιμής των καυσίμων και των σιτηρών σε συνάρτηση με τις πληθωριστικές τάσεις που καταγράφει η οικονομία, ώστε να στηριχθεί το σύνολο της κοινωνίας, αλλά ιδιαίτερα να δοθεί διέξοδος στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Υπέδειξε ότι «οι χθεσινές παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομικών, καταδεικνύουν ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αξιολογήσει τις επιλογές που υπάρχουν για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης για το σύνολο της κοινωνίας».

Δεν αρκεί το πλαφόν, ετοιμάζονται κινητοποιήσεις

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, δήλωσε στη StockWatch ότι «η επιβολή πλαφόν είναι ένα από τα εργαλεία που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας, αν και το πλαφόν από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα».

Χαρακτήρισε πολύ σοβαρό πρόβλημα την αύξηση της τιμής των καυσίμων και των σιτηρών υποδεικνύοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία συγκεκριμένη στρατηγική για αντιμετώπιση των προβλημάτων της ακρίβειας των αγαθών πρώτης ανάγκης».

Ο κ. Κυρίτσης, είπε ότι «σε συνεργασία  και με άλλους φορείς θα εξεταστούν τρόποι κινητοποίησης των εργαζομένων ως αντίδραση στο νέο κύμα της ακρίβειας των καταναλωτικών αγαθών», υποδεικνύοντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος της ακρίβειας των αγαθών πρώτης ανάγκης θα πρέπει να απορροφηθεί από το κράτος το οποίο με την αύξηση των τιμών αυξάνει και τα έσοδα του».

Πρόσθεσε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν τελικές αποφάσεις.

Της Ηρώς Ευθυμίου