You are here

Εισηγήσεις ΑΚΕΛ για πληθωριστική «έκρηξη»

16/05/2022 10:16

Εισηγήσεις για τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών καταθέτει το ΑΚΕΛ ενόψει της σύσκεψης που συγκάλεσε το προεδρικό την ερχόμενη Παρασκευή.

Το ΑΚΕΛ διέρρευσε το περασμένο Σάββατο επιστολή του γ.γ. του κόμματος Στέφανου Στεφάνου, όπου ενημερώνει επηρεαζόμενους φορείς για τις στοχευμένες πρωτοβουλίες που ανέλαβε το ΑΚΕΛ σε σχέση με τη στήριξη της οικονομίας και των νοικοκυριών, καθώς και την αντιμετώπιση των συνεπειών εξαιτίας της αύξησης των τιμών σε πρώτες ύλες, βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα η επιστολή που παρατίθεται έχει αποσταλεί στην ΠΟΒΕΚ, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων.

Το πλαίσιο των δράσεων του ΑΚΕΛ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών όπως είναι οι προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από το 19% στο 9%, για διεύρυνση των λόγων έκδοσης πλαφόν στα πετρελαιοειδή και για τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα.

Επίσης, περιλαμβάνεται ολοκληρωμένο υπόμνημα προτάσεων στον Υφυπουργό Τουρισμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον τουρισμό και την τουριστική βιομηχανία, αλλά και πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Ενέργειας για τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ.

Η προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή, ο ΠτΔ θα προεδρεύσει σύσκεψης, με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και την Υφυπουργό Πρόνοιας για να μελετηθούν τρόποι αντιμετώπισης των πληθωριστικών τάσεων που παρατηρούνται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης όσο και η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πειλήδου έχουν δηλώσει ότι μελετάται η επέκταση των μέτρων που λαμβάνονται υπό το φως των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων.

Μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις ο κ. Πετρίδης είπε πως η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, θα συνεχίσει την παροχή στήριξης για άμβλυνση των συνεπειών από τις συνεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις, ενώ εξέφρασε παράλληλα την πρόθεση της κυβέρνησης για ανανέωση της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και αυτής του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενδεχομένως για άλλους τρεις μήνες.

Της Ελένης Χαραλάμπους