You are here

Αλλάζει λόγω ακρίβειας η καταναλωτική συμπεριφορά

03/06/2022 07:16

Αλλάζει λόγω της ακρίβειας η καταναλωτική συμπεριφορά, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς με κάποιους να επισημαίνουν ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από το 2013 που η χώρα εντάχθηκε σε μνημόνιο διότι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πότε θα λήξει αυτή η κρίση. 

Οι απανωτές ανατιμήσεις στα προϊόντα διατροφής από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών οι οποίοι επισκέπτονται τις υπεραγορές με τα φυλλάδια προσφορών στο χέρι.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών το Μάιο κατέγραψαν νέο ρεκόρ 40ετίας.

Ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 9,1% το Μάιο από 8,8% τον Απρίλιο, με τις μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με το Μάιο του 2021 να καταγράφονται στον ηλεκτρισμό με ποσοστό 40,9%, στα πετρελαιοειδή με ποσοστό 37,0% και στα γεωργικά προϊόντα με ποσοστό 10,9%.

Την ίδια ώρα ασυγκράτητες είναι και οι τιμές καυσίμων πλησιάζοντας τα €2 το λίτρο. Από χθες ήδη μια εταιρεία εξήγγειλε νέες αυξήσεις, ενώ θέμα ωρών είναι να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες.

Ασήκωτο το βάρος

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου, δήλωσε στη StockWatch, ότι η συμπεριφορά των καταναλωτών άλλαξε εδώ και αρκετό καιρό διότι είναι ασήκωτο το βάρος των συνεχόμενων αυξήσεων των αγαθών πρώτης ανάγκης.

Τόνισε ότι «το καλάθι της νοικοκυράς περιορίζεται στα απαραίτητα ενώ οι καταναλωτές είναι πολύ σχολαστικοί στις τιμές δίνοντας έμφαση πλέον στα προϊόντα προσφορών».

Επιχειρώντας ένα παραλληλισμό με την οικονομική κρίση του 2013 είπε ότι «τότε μας επιβλήθηκε ένα μνημόνιο από την Τρόικα το οποίο είχε ημερομηνία λήξεως και αν το τηρούσαμε θα βγαίναμε από την κρίση, δυστυχώς σήμερα επηρεαζόμαστε από εξωγενείς παράγοντες που δεν είναι στα χέρια και στον έλεγχο μας η διαχείριση της κρίσης. Τα δεδομένα είναι πολύ δυναμικά και ρευστά άρα δεν γνωρίζουμε που θα φθάσουν αυτές οι αυξήσεις και ο πληθωρισμός».

Όσον αφορά τα τελευταία μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο κ. Αντωνίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έπρεπε να υιοθετήσει μια ενιαία πολιτική για όλα τα κράτη μέλη ώστε να δοθούν ισορροπημένα μέτρα προς όλους τους πολίτες.

«Προσωπικά πιστεύω ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι στοχευμένα προς τις ευάλωτες ομάδες όπως ήταν και η σύσταση της ΕΕ, εντούτοις θα ανέμενα να δω και μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης διότι τα έσοδα της κυβέρνησης συνεπεία της αύξησης του πληθωρισμού και του ΦΠΑ που παραμένει στο 19% στα περισσότερα προϊόντα είναι αυξημένα από την αρχή του χρόνου που ξεκίνησε η κρίση».

Ειδικά είπε «στο γάλα και στο ψωμί ο συντελεστής ΦΠΑ θα έπρεπε να ήταν μηδενικός ενώ μείωση του ΦΠΑ θα ανέμενα και στις παιδικές πάνες και το χαρτί τουαλέτας».

Νέες αυξήσεις φωτιά στα καύσιμα

Ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι ήδη η Πετρολίνα εξήγγειλε από χθες νέες αυξήσεις στη λιανική τιμή πώλησης των καυσίμων.

«Από σήμερα η βενζίνη 95 οκτανίων αυξάνεται κατά 7 σεντ το λίτρο, δηλαδή η μέση τιμή μέχρι χθες ήταν €1,71 το λίτρο και θα διαμορφωθεί στο €1,79. Το πετρέλαιο κίνησης από €1,81 μέχρι χθες θα αυξηθεί κατά 6 σεντ και θα ανέλθει στο €1,87 και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 14 σεντ το λίτρο, δηλαδή από €1,27 θα ανέλθει στο €1,41.

Όσον αφορά το καλάθι της νοικοκυράς ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι «ο κόσμος από εδώ και μπρος θα αρχίσει να αφαιρεί από τα βασικά προϊόντα και τις βασικές υπηρεσίες ενώ μείωσαν και τις μετακινήσεις τους. Μετά από πολλά χρόνια άρχισαν να βάζουν καύσιμα €10 και €20».

Συχνές επισκέψεις, μικρό καλάθι

Ο πρόεδρος του συνδέσμου υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου, δήλωσε στη StockWatch, ότι οι επισκέψεις των καταναλωτών είναι πλέον πιο συχνές ενώ το καλάθι μικραίνει συνεχώς.

Ανέφερε επίσης ότι «οι καταναλωτές είναι πιο υποψιασμένοι και πιο σχολαστικοί και επικεντρώνονται στις προσφορές. Κρατούν τα φυλλάδια και επιλέγουν τα προϊόντα των προσφορών».

Τόνισε επίσης ότι «η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα διότι ο ψηλός συντελεστής αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στη διαχείριση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα».

Τη μειωμένη ζήτηση στην καταναλωτική συμπεριφορά δείχνουν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Στατιστική Υπηρεσία.

Ο Δείκτης Όγκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου μειώθηκε τον Απρίλιο 2022 κατά 1,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Το Μάρτιο  η μείωση ανήλθε στο 1,1%. Τα στοιχεία καταγράφει και το StatWatch.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι προσδοκίες των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση τόσο των νοικοκυριών τους όσο και της Κύπρου γενικότερα ήταν πιο απαισιόδοξες τον Μάιο, οδηγώντας στην κάμψη του καταναλωτικού κλίματος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της JCC που παρουσιάζονται και στο StatWatch, η αξία της χρήσης καρτών από κυπρίους στην εγχώρια αγορά ανήλθαν το τέταρτο τρίμηνο του 2021 στα €1695 εκατ.

Της Ηρώς Ευθυμίου